Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

«Τελειώστε την αξιολόγηση τώρα, ώστε να μη χαθεί και το 2017»

Σε γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εντός του Μαρτίου για να μη χαθεί οικονομικά άλλος ένας χρόνος καλεί ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία, που κυκλοφόρησε χθες, προσθέτοντας ότι η κατ' αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2017 αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά δεν αίρει την αβεβαιότητα.




«Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση ισοδυναμούν σε τελική ανάλυση με βαθύτερη λιτότητα», υπογραμμίζουν οι αναλυτές του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι η μείωση της υπερφορολόγησης είναι ζήτημα που θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και όχι το 2019, όπως διαδίδεται, αλλιώς θα είναι δώρο άδωρο για την ασθμαίνουσα ελληνική επιχείρηση.

«Η ελληνική οικονομία απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα, ανεξαρτήτως μικροπολιτικών συμφερόντων και τακτικισμών, ελληνικών και ξένων», αναφέρει ο ΣΕΒ στο δελτίο. Το χάσμα της εμπιστοσύνης που χωρίζει τους Θεσμούς μεταξύ τους και εν συνεχεία με τη χώρα μας μεταθέτει τη λήψη δύσκολων αλλά ζωτικών για την οικονομία αποφάσεων στο μέλλον, με αποτέλεσμα η ανάκαμψη να καθυστερεί, οι πολίτες να χάνουν την πίστη τους στα προγράμματα που εφαρμόζονται και οι επενδυτές να αναβάλλουν τις επενδύσεις σε μία οικονομία που βρίσκεται μονίμως υπό τον κίνδυνο του Grexit.
«Τελειώστε την αξιολόγηση τώρα, ώστε να μη χαθεί και το 2017»

Η ελληνική επιχείρηση την τελευταία επταετία υπόκειται σε σοβαρές αναταράξεις από τις διακυμάνσεις της αβεβαιότητας που προκαλεί η ασυνέχεια εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής και η κατώτερη του αναμενόμενου υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων. Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν μέσα σε ένα εχθρικό για την επιχειρηματικότητα περιβάλλον. Η μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, πότε θα έλθει η ανάκαμψη ή πότε θα κλείσει η εκάστοτε αξιολόγηση, η μεγάλη υπερφορολόγηση (υψηλή τιμή ενέργειας, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, υψηλή φορολογία επιχειρηματικών κερδών και εργασίας εξειδικευμένων στελεχών, διευρυνόμενη φοροδιαφυγή λόγω υψηλών φορολογικών συντελεστών) και η μεγάλη αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα (υψηλά επιτόκια, ασταθής καταθετική βάση, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις κ.λπ.) όλα μαζί διαμορφώνουν ένα οικονομικό ναρκοπέδιο.

Ετσι, οι επιχειρηματίες και τα εξειδικευμένα στελέχη αποθαρρύνονται και ωθούνται στην αναζήτηση ανορθόδοξων ή και εν πολλοίς παράνομων τρόπων για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, εφόσον επιλέξουν να παραμείνουν στη χώρα.

Οπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, η επίπτωση από την όξυνση της αβεβαιότητας, μπορεί, εξ αιτίας των capital controls, να μην αντανακλάται πλέον τόσο έντονα σε φυγή καταθέσεων όσο στο παρελθόν αλλά φαίνεται στον μη επαναπατρισμό των εισπράξεων από εξαγωγές στο εξωτερικό. Αυτό καταδεικνύουν οι μειωμένες εισροές από τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις λοιπές υπηρεσίες που καταγράφονται στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας σε μία περίοδο που η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική οικονομία έχουν επιστρέψει σε υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής δραστηριότητας σε κάποιο βαθμό.

Από τον Νοέμβριο του 2014, όταν άρχισαν οι εκροές καταθέσεων και μέχρι τον Ιούνιο του 2015 όταν επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, οι επιχειρήσεις είχαν μεταφέρει εκτός τραπεζικού συστήματος καταθέσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Έκτοτε σε επιχειρηματικούς καταθετικούς λογαριασμούς έχουν επανέλθει 5,2 δισ. ευρώ . Την ίδια περίοδο οι καθαρές ειοπράξεις από τον τουρισμό, τις μεταφορές και τις λοιπές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ το 2015 και κατά 1,6 δισ. ευρώ το 2016. Με εξαίρεση τον τουρισμό και τις αφίξεις που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, οι άλλοι δύο κλάδοι εξαγωγής υπηρεσιών έχουν υποστεί και μείωση της δραστηριότητας λόγω πτώσης της τιμής του πετρελαίου και πτώσης των μεταφορικών ναύλων διεθνώς.





 
website counter
friend finderplentyoffish.com