Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Με την κοινωνία όρθια να δοθεί ο αγώνας

Οποιος πιστεύει ότι η διαπραγμάτευση έφτασε στο τέλος της και πλέον η χώρα εισέρχεται σε ομαλές διαδικασίες, χωρίς τρόικες και μέτρα, πλανάται πλάνην οικτράν.



Η διαπραγμάτευση μόλις ξεκίνησε, καθώς η προχθεσινή συμφωνία ήταν απλά παράταση, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών που δεν μπόρεσαν να βρουν άκρη. Είναι ουσιαστικά η ομολογία αποτυχίας και των δύο μερών να κλείσουν την αξιολόγηση και πλέον τέθηκαν ορισμένοι βασικοί κανόνες πάνω στους οποίους πρέπει να πατήσουν και να ολοκληρώσουν το συντομότερο τις συζητήσεις.

Ενα βασικό ζήτημα που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς είναι ότι αυτή η παράταση ουσιαστικά δίνει «ανάσα» στην οικονομία και απομακρύνει τα εφιαλτικά σενάρια που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται. Κι αυτό, ασφαλώς, είναι σημαντική επιτυχία.

Από εδώ και στο εξής το «μπαλάκι» περνά στην κυβέρνηση, η οποία πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας. Αυτά που καλείται να εφαρμόσει, αλλά κι εκείνα που φέρεται να πέτυχε ως «αντίμετρα» στην κρίση και στη λιτότητα.

Η συζήτηση θα είναι εντατική, τα πολιτικά παιχνίδια πολλά, οι αιχμές και τα αρνητικά σχόλια, εντός κι εκτός Ελλάδας, θα κυριαρχήσουν.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αφήσει τον χρόνο να περάσει και να αρχίσει τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά αυτά που δεσμεύτηκε. Δεν πρέπει το επόμενο διάστημα να εμφανιστεί ξανά η πολυγλωσσία, οι ασάφειες, οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις. Αλλά δεν πρέπει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μεμψιμοιρούν ή να εύχονται να έρθει η καταστροφή για να καρπωθούν πολιτικά οφέλη.

Η εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση πρέπει να ξεπεράσει τα κομματικά στερεότυπα. Και πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι ο βασικός στόχος είναι να βγει η χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Στην πραγματικότητα, κι όχι ως σύνθημα που λέγεται μόνο για φθηνό εντυπωσιασμό.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com