Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Τέλος στο μονοπώλιο της ΔΕΗ στο Δημόσιο

Eναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός ΔΕΗ, θα μπορούν πλέον να επιλέγουν οι φορείς του Δημοσίου και παράλληλα αποκτούν το δικαίωμα να προαγοράζουν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν μετά από σχετική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Μητρώο Φωρτοκεφορτωτών και άλλες διατάξεις του υπουργείου Εργασίας.




Ειδικότερα, τρεις αλλαγές εισάγονται με την τροπολογία:

• Aίρεται το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρισμού προς το Δημόσιο, καθώς οι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν να απευθύνονται και σε άλλους παρόχους. Αποσαφηνίζεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές ηλεκτρισμού, είτε πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε τρέχουσες.

Στο σημείο αυτό η τροπολογία αναφέρει ότι το ελληνικό δημόσιο, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να χορηγεί χρηματικές προκαταβολές σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή και λοιπών οφειλών της εκάστοτε τρέχουσας χρήσης των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζονται με την παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και μέχρι την εξόφλησή τους.

Προκαταβολές
Οι προκαταβολές αυτές επιστρέφονται ή συμψηφίζονται κατά το μέρος και το χρόνο εξόφλησης των οφειλών αυτών. Το συνολικό ύψος των κατά την προηγούμενη υποπαράγραφο οφειλών, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος των χρηματικών προκαταβολών, βεβαιώνεται είτε με επίσημα έγγραφα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης είτε με επίσημα έγγραφα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είτε με επίσημα αντίγραφα τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Τέλος, παρέχεται το δικαίωμα στους φορείς του δημοσίου να προαγοράζει για ένα έτος το ηλεκτρικό ρεύμα εκμεταλλευόμενο έτσι, τις όποιες εκπτώσεις δίνουν οι πάροχοι.

Ας σημειωθεί ότι το Δημόσιο, του οποίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται σήμερα σε λίγο κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, έχει δεσμευτεί όχι μόνον για την άμεση εξόφλησή τους αλλά και για την πληρωμή προκαταβολής για τους φετινούς λογαριασμούς.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com