Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Οι βάνδαλοι κατά της Δημοκρατίας

Ο γνωστός Ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού, Μιχαήλ Μπακούνιν είχε γράψει κάποτε ότι «το πάθος για καταστροφή είναι επίσης ένα δημιουργικό πάθος».



Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν οι κουκουλοφόροι που καταστρέφουν λεωφορεία και ακυρωτικά μηχανήματα στις αστικές συγκοινωνίες αισθάνονται αυτό το πάθος της δημιουργίας, όμως, είναι σίγουρο ότι δεν αισθάνονται καθόλου άνετα χιλιάδες Ελληνες πολίτες.

Το καθεστώς τρόμου και ανομίας στην Αθήνα έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν είναι τόσο τα επεισόδια που συμβαίνουν συχνά πέριξ της περιοχής των Εξαρχείων. Και στο παρελθόν, άλλωστε, το κέντρο θύμιζε? Καμπούλ, όπως είπε κάποτε ένας υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Παρά το γεγονός ότι η εικόνα μιας πρωτεύουσας που βρίσκεται στις φλόγες συχνά ? πυκνά δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο όπως στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αυτό που προβληματίζει πλέον είναι η φθορά ξένης περιουσίας.

Οι αστικές συγκοινωνίες βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Λάθη και κακές στρατηγικές έχουν οδηγήσει τις εταιρείες σε οικονομικό μαρασμό. Το αποτέλεσμα είναι ?και λόγω της κρίσης φυσικά- εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες να ταλαιπωρούνται καθημερινά. Σε μια χρονική στιγμή που το κράτος θα έπρεπε να επενδύσει στις συγκοινωνίες προκειμένου να μειωθεί η κίνηση στους δρόμους και να περικοπούν και τα έξοδα των πολιτών, οι συγκοινωνίες έχουν αφεθεί και βρίσκονται στα όρια της διάλυσης. Χωρίς προσωπικό, χωρίς οχήματα, με ελλιπή συντήρηση και με την αίσθηση της ασφάλειας να απουσιάζει.

Ερχονται, λοιπόν, σαν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των συγκοινωνιών οι «γνωστοί ? άγνωστοι». Καταστρέφουν τα πάντα, θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προκαλούν τεράστια ζημιά στο κράτος. Και το κυριότερο: Κάθε φορά που βγάζουν εκτός λειτουργίας ένα λεωφορείο, μεγαλώνει η ταλαιπωρία των πολιτών. Οι οποίοι προφανώς δεν είναι πλούσιοι, αλλά φτωχοί Ελληνες που γίνονται τα θύματα αυτής της? ταξικής πάλης.

Στο όνομα ενός νέου ιδιότυπου κινήματος «δεν πληρώνω», η κεντρική ιδέα των καταστροφέων είναι «δωρεάν σε όλους, οι ελεγκτές είναι κακοί, μπουκάρετε στα λεωφορεία και κάντε ό,τι θέλετε». Προφανώς η λογική του «τζάμπα» ούτε παραγωγική είναι, ούτε συνάδει με ένα κράτος το οποίο ζει με δανεικά. Και το φαινόμενο των βανδαλισμών είτε στις συγκοινωνίες, είτε σε τοίχους, είτε οπουδήποτε δεν μπορεί να περάσει.

Σε μια δημοκρατία που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες, τέτοιες φασιστικές λογικές δεν είναι αποδεκτές. Οσο είναι φασίστες οι προκλητικοί Χρυσαυγίτες, άλλο τόσο είναι κι εκείνοι που βανδαλίζουν ή που χτυπούν στο κεφάλι έναν καθηγητή πανεπιστημίου γιατί τους κάνει παρατήρηση.

Και, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τη θεωρία των δύο άκρων που αρκετοί δεν αποδέχονται, αλλά έτσι είναι.

Το κράτος και τα κόμματα του συνταγματικού τόξου οφείλουν να τοποθετηθούν άμεσα. Δεν φτάνει ακόμη μία σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Μητσοτάκη για λόγους εντυπωσιασμού ή για το ποιος είναι ικανότερος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ανομίας στην Αθήνα. Χρειάζονται αποφασιστικές κινήσεις που αφενός θα επαναφέρουν το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη και αφετέρου θα «αποϊδεολογικοποιήσουν» τη δράση των κουκουλοφόρων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com