Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Στο 1,3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Νέα άνοδο στο 1,3%, από 1,2% τον Δεκέμβριο, σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, παρά τη διενέργεια των εκπτώσεων σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Πρόκειται για τον τρίτο διαδοχικό μήνα που η ελληνική οικονομία εξήλθε από τη φάση του αποπληθωρισμού στην οποία βρισκόταν τουλάχιστον από τις αρχές του 2014.




Σε μέσα επίπεδα πέρσι, πάντως, ο Γενικός Δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 0,8%. Πρέπει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 επιβλήθηκαν νέοι φόροι σε καύσιμα, τσιγάρα και καφέ.
Ειδικά τον μήνα Φεβρουάριο, η άνοδος του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου του 2016, προήλθε κυρίως από τις εξής μεταβολές:

1. Από την αύξηση 4,1% στην κατηγορία της στέγασης, εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης (39,9%) και του φυσικού αερίου (17%). Η αύξηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό (0,6%).

2. Από την αύξηση 7,1% στην κατηγορία των μεταφορών, εξαιτίας κυρίως της ανόδου των τιμών σε καύσιμα (18,2%), αεροπορικά εισιτήρια (16,7%). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στην κατηγορία της αγοράς αυτοκινήτων (4,8%).

3. Από την αύξηση των τιμών κατά 2,4% στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό.

4. Από την αύξηση 2,1% στην κατηγορία των επικοινωνιών κυρίως εξαιτίας της ανόδου των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες (2,3%).

5. Την αύξηση 1,6% στην κατηγορία ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια.

Στον αντίποδα σημαντική ήταν η μείωση 6,7% που σημειώθηκε στην κατηγορία ένδυσης - υπόδησης, κατά 2,7% μειώθηκαν οι τιμές στον κλάδο της υγείας εξαιτίας της μείωσης των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα και σε παραϊατρικές υπηρεσίες, ενώ κατά 2,2% μειώθηκαν οι τιμές στην κατηγορία των διαρκών προϊόντων εξαιτίας της πτώσης των τιμών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, στις μεγάλες οικιακές συσκευές, ηλεκτρικές ή μη και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.




 
website counter
friend finderplentyoffish.com