Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Πάνω από 1,5 εκατ. χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές 30 δισ. ευρώ!

Αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη 1 δισ. ευρώ -από τα περίπου 30 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα χρέη συνολικά 1,5 εκατ. φυσικών και νομικών προσώπων μετά τη σταδιακή «μεταφορά» στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών όσων παρέμεναν στα Ταμεία με χρέη κάτω από 5.000 ευρώ ή και πάνω από 5.000 ευρώ - θα λάβει το ΚΕΑΟ μέσα στο 2017. Τον στόχο αυτό θέτει το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ αποκαλύπτοντας ότι στους 314.917 που είχαν ενταχθεί έως τις 31/12/2016 στις λίστες των οφειλετών με χρέη 17,5 δισ. ευρώ, προστίθενται επιπλέον 1.190.000: 313.108 οφειλέτες από το πρώην ΙΚΑ (με 4,6 δισ. ευρώ) ήδη μεταφέρθηκαν, και ακολουθούν 420.000 από τον πρώην ΟΑΕΕ, 380.000 από τον πρώην ΟΓΑ και 80.000 από το πρώην ΕΤΑΑ.



Εκκαθάριση
Το ΚΕΑΟ, ωστόσο, καλείται να «καθαρίσει» το μητρώο των οφειλετών (ήδη διαγράφει 2 δισ. ως «ανεπίδεκτα είσπραξης) καθώς υπάρχουν ελλείψεις και πολύ παλαιές οφειλές που κρατούσαν στα συρτάρια τους τα Ταμεία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ελλείψεων του Ενιαίου Μητρώου Οφειλετών είναι:

• Ελλιπή στοιχεία υπευθύνων των επιχειρήσεων (στοιχεία ταυτότητας, ιδιότητα υπευθύνου, ημερομηνία έναρξης και λήξης ιδιότητας κ.λπ.)

• Νομικά πρόσωπα με μικρότερο του προβλεπόμενου αριθμό υπευθύνων ή ακόμα και χωρίς καμία καταχώρηση υπευθύνου.

• Μη επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας της επιχείρησης (μη λειτουργία, μη απασχόληση, οριστική διακοπή κ.λπ.)

• Λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία ταχυδρομικής διεύθυνσης

«Ο διαχωρισμός των οφειλών αυτών είναι περισσότερο από ποτέ κρίσιμης σημασίας για την διαχείριση του χρέους», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομία, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.ά. Η δράση περιλαμβάνει ενδελεχή έλεγχο των οφειλών και καταλήγει στην καταχώριση στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης όσων από αυτές κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Μέτρα
Το ΚΕΑΟ θα λάβει μέτρα, κατά προτεραιότητα, κατά εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων οφειλετών με χρέη πάνω από 30.000 ευρώ που δεν ανταποκρίνονται σε ατομικές ειδοποιήσεις και ύστερα από διασταυρώσεις με στοιχεία που τηρούνται σε άλλες υπηρεσίες (ΓΓΠΣ, ΓΕΜΗ, ΕΛΑΣ, ΗΔΙΚΑ) για την εξακρίβωση της οικονομικής τους • και όχι μόν- κατάστασης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com