Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Δύσκολο και το 2017 για την οικονομία

«Καμπανάκι» για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο και για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χτυπά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή (ΓΠΚΒ) στην έκθεση των πεπραγμένων για το 2016.



Σύμφωνα με τον ΓΠΚΒ, ούτε το 2017 θα είναι εύκολο για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική καθώς όπως λέει άρχισε με νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (Γ' Μνημονίου) και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι όπως υποστήριξε σε όλες τις εκθέσεις του «η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μετά από κάθε αξιολόγηση αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον και ειδικότερα αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα φορολογικά θέματα, όπου επισημαίνεται ότι «οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα από την πλευρά της προσφοράς και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης». Η Έκθεση με τα πεπραγμένα του Γραφείου Προϋπολογισμού για το έτος 2016 παραδόθηκε χθες στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση από τον επικεφαλής του Π. Λιαργκόβα. Κατά τη διάρκεια της παράδοσης που κράτησε λίγα λεπτά ο κ. Λιαργκόβας απέφυγε να αναφερθεί στα επί της ουσίας των τριμηνιαίων Εκθέσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και προτίμησε να μείνει στο «τυπικό» κομμάτι αναφερόμενος στις δραστηριότητες του Γραφείου.

Μακροπρόθεσμη λύση
Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε μία φάση με θετικό πρόσημο ως προς τη διαδικασία αυτής της μακρόσυρτης δεύτερης αξιολόγησης και ελπίζουμε τις προσεχείς ημέρες, τις προσεχείς λίγες εβδομάδες, να έχουν επιλυθεί όλα τα επιπλέον ζητήματα τα οποία θα προσδώσουν σε μία λύση συμφωνημένη με μακρόπνοη στόχευση, θα δώσουν όλα αυτά τα στοιχεία που θα εμπεδώσουν ένα κλίμα πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και μέσα στο 2017, αλλά και στην προοπτική του 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σε αυτήν την προσπάθεια κάθε επικουρία από όλες τις πλευρές είναι και δεκτή και χρήσιμη και πολύ ωφέλιμη». Υπενθυμίζεται ότι το Γραφείο συντάσσει και δίνει στη δημοσιότητα τις Εκθέσεις του κάθε τρίμηνο. Μεταξύ άλλων σε αυτές, όπως αναφέρει συνοπτικά το ίδιο το ΓΠΚΒ, αναφέρονται οι επισημάνσεις που έχουν γίνει στις προηγούμενες τριμηνιαίες εκθέσεις του γραφείου για τα φορολογικά, τα εργασιακά, τις μεταρρυθμίσεις και το δημόσιο χρέος.

Φορολογία

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα φορολογικά θέματα, όπου επισημαίνεται ότι «οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα από την πλευρά της προσφοράς και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com