Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων έως το... 2020

Με βάση τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή και όχι των μισθών θα υπολογίζονται έως το... 2020 οι συντάξιμες αποδοχές για την έκδοση των νέων, μετά την ψήφιση του Ν. Κατρούγκαλου, συντάξεων.



Την αλλαγή που ανοίγει τον δρόμο για την απονομή δεκάδων χιλιάδων συντάξεων, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που κατατέθηκε τελικά χθες στη Βουλή, αν και είχε δημοσιοποιηθεί μέρες πριν με αφορμή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ η οποία είχε επιρρίψει στη γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο υπουργείο την ευθύνη για την πολύμηνη καθυστέρηση καθώς είχε ενημερώσει ότι «οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του συντελεστή μεταβολής των μισθών».

Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και μετά, ωστόσο, θα γίνεται «με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που θα υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ», σύμφωνα με την τροπολογία. Με την ίδια τροπολογία παρέχεται το δικαίωμα χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και στα μέλη της οικογένειάς τους, από 1.3.2017 έως 28.2.2018 με προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο.

Επίσης, παρατείνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα και η ασφάλιση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε είδος από τον ΕΦΚΑ των ασφαλισμένων του τέως ΟΑΕΕ, ηλικίας από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου δεύτερου του ν. 3845/2010 (Α΄ 65) και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com