Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

«Σαφάρι» από ΑΔΑΕ για να εισπραχθούν 2,5 δισ.

Διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων, έρευνα και αξιοποίηση δεδομένων και πληροφοριών για τον προσδιορισμό της μη δηλωθείσας φορολογητέας ύλης, στοχευμένοι έλεγχοι σε φορολογούμενους υψηλού κινδύνου, κατασχέσεις και νέα ηλεκτρονικά «εργαλεία» περιλαμβάνονται στο πρώτο Στρατηγικό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έως το 2020.



Φέτος η ΑΑΔΕ θα επιδιώξει να εισπράξει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και περίπου το 25% των «φρέσκων» χρεών που θα δημιουργηθούν από τις αρχές του έτους. Εν τω μεταξύ, αύριο ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει το νέο ηλεκτρονικό «όπλο» των φορολογικών αρχών που θα ελέγχει τις πρωτογενές καταθέσεις των φορολογούμενων και θα προχωρεί άμεσα σε διασταύρωσή τους με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Η ΑΑΔΕ θέλει να εντείνει την πίεση σε όσους χρωστούν και κυρίως σε όσους δημιουργούν νέες οφειλές, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και στο πλαίσιο αυτό με εσωτερικό έγγραφο σε όλες τις υπηρεσίες, καλεί όσους εφοριακούς επιθυμούν να στελεχώσουν την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 4 Απριλίου.

Με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο, το «κλειδί» είναι ο εντοπισμός των φορολογούμενων που επιδεικνύουν απροθυμία στην έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, μέσω εκτεταμένων διασταυρώσεων. Το επόμενο στάδιο προβλέπει τη δυνατότητα οικειοθελούς συμμόρφωσης όσων βρεθούν εκτεθειμένοι και στην επόμενη φάση θα επιβάλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις κινητών και ακίνητης περιουσιακών στοιχείων).

Στο «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ θα προστεθούν και άλλα ηλεκτρονικά εργαλεία:

• Ολοκληρωμένο Σύστημα παρακολούθησης και είσπραξης οφειλών (Συγχρηματοδοτούμενο έργο).

• Η ολοκλήρωση της διαδικασίας προγραμμάτων e-πλειστηριασμού

• Επίδοση έκθεσης κατάσχεσης κινητής περιουσίας- οχήματος στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με ηλεκτρονικά μέσα

• Διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

• Επέκταση ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μέσω της φορολογικής διοίκησης

Στο πεδίο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, που είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα για την ΑΑΔΕ, αιχμή του δόρατος αναμένεται να αποτελέσει το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο. Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, θα αποτελεί μια τεράστια βάση δεδομένων στην οποία θα συμπεριληφθούν αναλυτικά στοιχεία για όλα τα περιουσιακά στοιχεία • ακίνητα, κινητά και άυλα • που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Το e-Ρeriousiologio θα είναι το νέο όπλο των φορολογικών αρχών για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των υποθέσεων παράνομης προσαύξησης περιουσίας και της εφαρμογής του «πόθεν έσχες» στους φορολογούμενους. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα κληθεί να δηλώσει σχεδόν τα πάντα. Από καταθέσεις και ομόλογα έως μετρητά, σπίτια, αυτοκίνητα και δρόμωνες ίππους. Πάντως έμπειροι ελεγκτές τονίζουν ότι αν η βάση δεδομένων, που θα δημιουργηθεί για το Περιουσιολόγιο, δεν είναι αξιόπιστη, τότε οι έλεγχοι θα είναι ελλιπείς και προβληματικοί.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com