Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Στα δίκτυα 5ης γενιάς στρέφεται ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας

Τo 5G ήταν το βασικό θέμα του φετινού Mobile World Congress, όπου πολλοί κατασκευαστές έδειξαν να θεωρούν την 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας κλειδί προκειμένου να είναι εφικτή η παροχή μίας σειράς προηγμένων υπηρεσιών που αξιοποιεί τη διασύνδεση κάθε είδους αντικειμένων, το αποκαλούμενο και Internet of Things (IoT). Φέτος, πάντως, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και σε υλοποιήσεις τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence - AI) και σε ρομπότ, στα οποία υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν πολύ.




Η εμπορική έναρξη λειτουργίας των πρώτων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς τοποθετείται όσον αφορά την Ευρώπη για το 2020, αλλά στο φετινό Mobile World Congress, τη μεγαλύτερη εκδήλωση για τον χώρο των κινητών επικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο, το 5G ήταν κυριολεκτικά παντού.

Το MWC 2017 πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via της Βαρκελώνης με τους επισκέπτες να ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες. Και άπαντες έβλεπαν συνεχώς αναφορές στο 5G. Ιδίως στα περίπτερα των μεγάλων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όπως η Ericsson και η Nokia με τις δύο εταιρείες να ανακοινώνουν ότι διαθέτουν ήδη μία πλήρη γκάμα λύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Samsung έκανε γνωστό ότι διαθέτει ολοκληρωμένη γκάμα λύσεων σχετικά με τα δίκτυα 5G. Και δεν είναι τυχαίο ότι και οι πάροχοι ρίχνουν πλέον το βάρος τους στην επόμενη γενιά κάτι που ήταν προφανές σε περίπτερα όπως αυτό της Deutsche Telekom, όπου σχεδόν όλες οι παρουσιάσεις έχουν κάποια σχέση με το 5G.
Στα δίκτυα 5ης γενιάς στρέφεται ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του GSM Association (GSMA), ήτοι της παγκόσμιας ένωσης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μέχρι το 2025 θα υπάρχουν περίπου 1,1 δισ. συνδέσεις 5G σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πω υπάρχουν συνολικά 8 δισ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων 1,7 δισ. αξιοποιούν τις δυνατότητες των δικτύων 4G. Κάτι που σημαίνει ότι το 4G θα συνεχίσει να μας απασχολεί για αρκετά χρόνια ακόμη.

H επόμενη γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας θεωρείται ότι θα φέρει μία μικρή «επανάσταση» καθώς πρακτικά είναι αυτή που απαιτείται προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το όραμα για τη διασύνδεση δισεκατομμυρίων συσκευών. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως το 5G δεν είναι μόνο μεγαλύτερες ταχύτητες (έως 10 Gbps) αλλά και μικρότερη «καθυστέρηση» (latency) και δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών (1 εκατ. ανά τετρ. χιλιόμετρο) που αλλάζουν τα δεδομένα και προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία στους χρήστες.
Στα δίκτυα 5ης γενιάς στρέφεται ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας

Τα πρώτα 5G δίκτυα δεν αναμένεται να είναι έτοιμα άμεσα, δεδομένου κιόλας ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες για τις τελικές προδιαγραφές αν και γίνονται προσπάθειες επιτάχυνσης. Το 2018 αναμένεται να δούμε τα πρώτα πιλοτικά δίκτυα σε Κορέα (SK Telecom) και Ηνωμένες Πολιτείες (Verizon), ενώ η KΤ Telecom θέλει να είναι εκείνη που θα λανσάρει πρώτη εμπορικά υπηρεσίες 5G το 2019, οπότε και διοργανώνονται στην Κορέα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου της Deutsche Telekom, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τίμοθι Χέτγκες, είναι περίπου στη μέση της κούρσας. Ο κ. Χέτγκες υποστήριξε ότι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5ης γενιάς θα τα δούμε το 2020 με τη Γερμανία να είναι σίγουρα μία από τις πρώτες αγορές.
Στα δίκτυα 5ης γενιάς στρέφεται ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας

Ρομπότ
Πέραν του 5G, η τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ και ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης. Κυρίως, επειδή θεωρείται ότι μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για τον επόμενο κύκλο ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς. Την ίδια στιγμή, όμως, η διασύνδεση δισεκατομμυρίων συσκευών για την οποία γίνεται πολύς λόγος έχει φέρει στο προσκήνιο και τα θέματα ασφαλείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ομιλία που έκανε στο πλαίσιο του συνεδρίου του MWC ο Μασαγιόσι Σον, ο ιδρυτής και επικεφαλής της ιαπωνικής Softbank, μίας από τις πλέν δραστήριες εταιρείες του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Σον υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει τη δημιουργία ενός τεράστιου επενδυτικού fund που θα διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων, προκειμένου να επενδύσει σε τομείς που ταιριάζουν στο όραμα του επικεφαλής της Softbank, το οποίο βασίζεται στην παραδοχή ότι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, οι υπολογιστές θα ξεπεράσουν σε εξυπνάδα τους ανθρώπους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας «υπερ-εξυπνάδα» (σ.σ. super intelligence ήταν ο αγγλικός όρος που χρησιμοποίησε) και την οποία θα αξιοποιούν έξυπνα ρομπότ. Πρακτικά, τα αυτόνομα οχήματα για τα οποία γίνεται τόσος πολύς λόγος είναι μία μορφή ενός έξυπνου ρομπότ.
Στα δίκτυα 5ης γενιάς στρέφεται ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας

1 τρισ. δικτυωμένα αντικείμενα

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα στην καθημερινότητα και την οικονομία σε συνδυασμό με τη δικτύωση των πάντων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Softbank, στα επόμενα 30 χρόνια κάθε άνθρωπος θα έχει 100 αντικείμενα τα οποία θα είναι δικτυωμένα και υπολόγιζε ότι το 2035 θα υπάρχουν 1 τρις chips που θα είναι συνδεδεμένα. Σημειώστε ότι ο κ. Σον δεν μιλούσε για συνδεδεμένες συσκευές αλλά για chips που είναι κάτι διαφορετικό καθώς σε μία συσκευή υπάρχουν πολλαπλά chips. «Στο μέλλον τα παπούτσια μας μπορεί να είναι πιο έξυπνα από εμάς, αλλά εμείς θα πατάμε πάνω σε αυτά» δήλωσε χαμογελώντας πριν επισημάνει ότι η κοινωνία που θα ζούμε θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Και αυτό γιατί, όπως τόνισε, είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά ανοικτά φιλοσοφικά όπως και νομικά ζητήματα, τα οποία θα κληθούμε να διαχειριστούμε.
Στα δίκτυα 5ης γενιάς στρέφεται ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας

Ισχυρή η ελληνική παρουσία

Το ελληνικό στοιχείο ήταν ιδιαίτερα έντονο τη φετινή χρονιά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν του ελληνικού περιπτέρου, στη Βαρκελώνη για να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου, βρέθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. Σημειωτέον πως παρουσία είχαν οι Accesspal, Apifon, Cross Mobile, Cytech, ΔΑΕΜ, Echoleap, Going Up, Motivian, M-Stat, Motivian, Park Guru, Pitchstor, Plustic, Pobuca, Regate, Softweb Synaphea, Telenavis, Upcom, Vidavo και Warply. Επίσης, με δικό τους περίπτερο ήταν η Adaptit, η AMD Telecom, η Channel VAS, η Intracom Telecom, η M&T (συσκευές Fluo) και η Upstream. Επίσης, στο 4YFN (4 Years For Now), μία εκδήλωση που απευθύνεται στα startups συμμετείχαν 4 ελληνικά σχήματα (Cross Mobile, Istmos, Routee και Think Silicon).
Στα δίκτυα 5ης γενιάς στρέφεται ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας

Παίρνοντας αφορμή από όσα είδε στον εκθεσιακό χώρο της Fira Gran Via, όπου επισκέφτηκε τα περίπτερα εταιρειών όπως η Deutsche Telekom, η Ericsson, η Huawei και η ΖΤΕ, ο κ. Παππάς επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να έχουν όλοι οι Έλληνες πρόσβαση σε συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων. «Εδώ αντιλαμβάνεσαι τις δυνατότητες που υπάρχουν και αποτελεί βασική μας αρχή να μη μείνει κανείς πίσω» σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας όπου απαιτείται, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να πάμε στην ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να φθάσει να καλύπτει πληθυσμιακά ακόμη και το 100% της χώρας.

Πρόβλημα με την ασφάλεια των συσκευών
Στα δίκτυα 5ης γενιάς στρέφεται ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας

Το πρόβλημα δείχνει να είναι η ασφάλεια των συσκευών. Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν «εκτοξευτεί» και ο κ. Σον τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το επίπεδο ασφάλειας είναι πολύ περιορισμένο. Έφερε μάλιστα ένα παράδειγμα: σε ένα αυτοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας μπορεί να βρει κανείς 500 chips της ARM (σ.σ. είναι η βρετανική εταιρεία που απέκτησε πρόσφατα η Softbank) αλλά κανένα από αυτά δεν είναι ασφαλές! «Πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε διαθέσιμο το νέο chip με χαρακτηριστικά ασφάλειας από την ARM» σημείωσε ο κ. Σον, ο οποίος πρακτικά υποστήριξε ότι θα πρέπει να ξανασχεδιάσουμε όλες τις συσκευές!

Αυτό περί επανασχεδιασμού όλων των συσκευών ανέφερε στη δική του ομιλία και ο Γιουτζίν Κασπέρσκι, ο Ρώσος ιδρυτής της KasperskyLab, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως. «Πρέπει να επανασχεδιάσουμε όλες τις δικτυωμένες συσκευές» τόνισε ο κ. Κασπέρσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν χρησιμοποιεί smartphone! Και έσπευσε να παροτρύνει τους παρευρισκόμενους να στρέψουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με την κυβερνοασφάλεια, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τον συγκεκριμένο τομέα!
Στα δίκτυα 5ης γενιάς στρέφεται ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας

Huawei P10

Ένας από τους κατασκευαστές που επέλεξε το MWC για να παρουσιάσει τη νέα «ναυαρχίδα» του ήταν και η Huawei, η οποία ανακοίνωσε τα Ρ10 και Ρ10+, τα οποία διαθέτουν κάμερα Leica, τόσο στην οπίσθια πλευρά όσο και στην εμπρόσθια και αναμένονται στην Ελλάδα προς το τέλος Μαρτίου. Η βασική διαφορά των δύο συσκευών, είναι ότι το Ρ10 είναι στις 5,1 ίντσες (full HD) με τη μπαταρία στα 3200 mAh, ενώ το Ρ10+ έχει οθόνη 5,5 ιντσών στα 5,5 ίντσες (WQHD) και μπαταρία 3750 mAh. Η τιμή του Ρ10 με 4GB μνήμη και 64 GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο θα είναι στα 649 ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ εκείνη του Ρ10+ στα 699 ευρώ (6 GB και 64 GB) και στα 749 ευρώ (6 GB και 128 GB). Σχεδιαστικά πάντως το Ρ10 μοιάζει πάρα πολύ με το iPhone στην εμπρόσθια πλευρά του.
Στα δίκτυα 5ης γενιάς στρέφεται ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας

Στην Ελλάδα η Wiko

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες παρουσίες στο φετινό Mobile World Congress ήταν η γαλλική Wiko, οι συσκευές της οποίας πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα να διατίθενται στην ελληνική αγορά, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στη Βαρκελώνη. Οι συσκευές της Wiko απευθύνονται στις ηλικίες μεταξύ 15 και 35 ετών κατά κύριο λόγο και χαρακτηρίζονται από έναν διαφορετικό σχεδιασμό και την πολυχρωμία. Η Wiko έχει σημειώσει μεγάλη εμπορική επιτυχία σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει στην ελληνική αγορά. Από τις συσκευές που ανακοινώθηκαν στη Βαρκελώνη ξεχωρίζει η σειρά WIM που δίνει έμφαση στην κάμερα και στις δυνατότητες διαμοιρασμού αρχείων και προσφέρουν κορυφαία ποιότητα κατασκευής. Αξιοπρόσεκτα είναι ακόμη τα μοντέλα Jerry Max, Lenny3 Max και Sunny Max, τα οποία διαθέτουν μπαταρίες με χωρητικότητα που φθάνει στα 4900 maAh!

Samsnung Book

Στη Βαρκελώνη, η Samsung προτίμησε να παρουσιάσει tablets και το πιο ενδιαφέρον νέο μοντέλο είναι το Galaxy Book, μία 2 σε 1 συσκευή, που δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι θα δούμε στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για ένα tablet που μπορεί πολύ εύκολα να συνδεθεί με το ειδικό πληκτρολόγιο και πρακτικά να μετεξελιχθεί σε ένα laptop. Στην περίπτωση του Galaxy Book, το γεγονός ότι στο κουτί θα υπάρχει και το πληκτρολόγιο (όπως και το S-Pen) δείχνει ότι η Samsung θέλει να αγγίξει με αυτή τη συσκευή τον χώρο των φορητών υπολογιστών. Το Galaxy Book θα είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις των 10,6 και 12 ιντσών.

Sony Xperia XZ Premium

Η Sony Mobile παρουσίασε το Xperia XZ Premium, το οποίο είναι το πρώτο στον κόσμο κινητό, η οθόνη του οποίου υποστηρίζει τη δυνατότητα αναπαραγωγής περιεχομένου 4K HDR. Εξίσου εντυπωσιακό και σημαντικό είναι και το νέο σύστημα κάμερας Motion Eye, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα λήψης και αναπαραγωγής βίντεο σε εξαιρετικά αργή κίνηση στα 960 καρέ ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή τέσσερις φορές πιο αργά από οποιοδήποτε άλλο smartphone! Επιπλέον, έχει δοθεί ιδιαίτερα έμφαση στο σχεδιασμό του Xperia XZ Premium, η οθόνη του οποίου είναι στις 5,5 ίντσες.

LG G6

H LG ανακοίνωσε G6, ένα smartphone με οθόνη 5,7 ιντσών (2.880x1440 ανάλυση) και αναλογία 18:9 για πρώτη φορά σε ένα smartphone. Η συγκεκριμένη αναλογία προσφέρει περισσότερο χώρο προβολής, ενώ επιπλέον το συγκεκριμένο μοντέλο ενσωματώνει την τεχνολογία Dolby Vision και υποστηρίζει την αναπαραγωγή περιεχομένου HDR. Το G6 είναι αδιάβροχο και έρχεται με οθόνη 13 megapixels, ενώ ενσωματώνει και το Google Assistant. Όμως, δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι θα το δούμε στην ελληνική αγορά. Η διοικητική αναδιοργάνωση του τομέα κινητών τηλεφώνων της LG έχει ως αποτέλεσμα η Ιταλία να είναι εκείνη που διαχειρίζεται την ελληνική αγορά και οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποια πρόθεση για διάθεση του G6 τουλάχιστον από τις περισσότερες από τις μεγάλες αλυσίδες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com