Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Δεν κόβεις απόδειξη; Λουκέτα - εξπρές και βαριά πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ

Λουκέτα – εξπρές από 48 ώρες έως 1 μήνα αλλά και ειδικά χρηματικά πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ και μπορεί να φθάσουν μέχρι 5.000 ευρώ θα επιβάλλουν οι φορο-ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε επιχειρήσεις και καταστηματάρχες που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να παρεμποδίζουν το φορολογικό έλεγχο.




Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή τροποποιείται το καθεστώς αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων για τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής ενώ με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή μπορεί αντί της αναστολής λειτουργίας να επιβάλλεται ειδικό χρηματικό πρόστιμο. Το «λουκέτο» θα μπαίνει αποκλειστικά στην επαγγελματική εγκατάσταση στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αντί του συνόλου των επαγγελματικών εγκαταστάσεων του επιτηδευματία που ισχύει σήμερα ενώ τα πρόστιμα θα επιβάλλονται σε ιατρεία, φροντιστήρια, πλανόδιους πωλητές, γηροκομεία.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

Επιβάλλεται πλέον άμεσα ή αμελλητί από την αρμόδια εφορία, κατόπιν έκδοσης του διοικητή της ΑΑΔΕ η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος και όχι όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων του επιτηδευματίας όπως ίσχυε μέχρι σήμερα ως εξής:

- Άμεσα για 48 ώρες εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση πάνω από 10 παραστατικά πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

- Αμελλητί για 96 ώρες εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των παραβάσεων διαπιστωθεί εκ νέου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 αποδείξεων πώλησης ανεξαρτήτως αξίας αυτών στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου.

- Αμελλητί για 10 ημέρες σε κάθε επόμενη διαπίστωση των παραβάσεων εντός δυο φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους.

Αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης έως 1 μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου.

Επιπλέον 10 ημέρες αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης εφόσον παραβιάζεται το μέτρο του «λουκέτου».

Το μέτρο επιβάλλεται και εκτελείται ακόμη και στην περίπτωση αλλαγής στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του του φορέα της επιχείρησης ή διακοπής της επιχείρησης από το χρόνο διαπίστωσης μέχρι το χρόνο εκτέλεσης της απόφασης εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτή συμμετέχουν ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη.

Αντί του «λουκέτου» με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ επιβάλλεται ειδικό χρηματικό πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται στις περιπτώσεις που καθίσταται δυσχερής η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως ενοικίαση σκαφών αναψυχής, πλανόδιοι πωλητές, γηροκομείο, ξενοδοχείο, φροντιστήριο, ιατρείο.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com