Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Συμφωνία τον Απρίλιο βλέπει ο Αλ. Τσίπρας

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, ώστε τον Απρίλη να έχουμε τη συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια τη συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση και είναι γνωστό πού οφείλεται αυτή, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου.




«Η απόφαση για τα μέτρα για το χρέος και την ένταξη στο QE θα δώσει το απαραίτητο σήμα στις αγορές ότι ξεπεράσαμε την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι αυτές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η αισιοδοξία αυτή υπάρχει και στους κόλπους των Ευρωπαίων, οι οποίοι -όπως χαρακτηριστικά είπε- «προεξοφλούν ότι το ελληνικό ζήτημα θα κλείσει θετικά με συνολική λύση τον Απρίλιο».

Υπογράμμισε δε πως την αισιοδοξία αυτή εκφράζει κυρίως η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Ο Αλ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα εξάλλου πως «η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της», επισημαίνοντας ότι «η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους και τον μεγάλο στόχο μας, που είναι η έξοδος από την κρίση».

Στο σημείο αυτό επισήμανε μάλιστα ότι η Ελλάδα επέμεινε στο λεγόμενο «σχέδιο των συμπερασμάτων» να συμπεριληφθεί αναφορά για τις ειδικές δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας στα κράτη-μέλη που παραμένει δυσανάλογα ισχυρή.

Εκτίμησε δε, πως η προσθήκη που πέτυχε η ελληνική πλευρά «αποτελεί έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι η επιλογή της λιτότητας στη μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ζημιά». «Σεβαστές οι απόψεις του ΔΝΤ, αλλά το εργασιακό κεκτημένο οφείλουν να το υπερασπιστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που υπάρχει για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «να μιλάμε για Ευρώπη πολλών επιλογών». Όπως είπε, πρέπει να ξεκαθαριστεί πως προς τις χώρες που αισθάνονται ότι θα βρεθούν σε δεύτερη ή τρίτη ταχύτητα ότι δεν μιλάμε για αποκλεισμούς. Αυτό προϋποθέτει όπως είπε «η συζήτηση να γίνει εντός των ευρωπαϊκών συνθηκών και να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και εξαιρέσεις».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις πληροφορίες που υπάρχουν περί κρίσης στις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, τα οποία διέψευσε, χαρακτηρίζοντάς τα «επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης».

Προσφυγικό
Ειδική αναφορά έκανε ο Αλ. Τσίπρας και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση». Ζήτησε δε να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης. Αν και έχει ξεκολλήσει, όπως είπε, «είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους». Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Μήνυμα στην Αγκυρα

«Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της», διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας προς την Άγκυρα, επισημαίνοντας μάλιστα την κλιμάκωση, όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Σημείωσε δε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει μια μεγάλη νευρικότητα -με αφορμή τις δηλώσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα- ενώ εκτίμησε ότι δεν θα επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό πριν από το δημοψήφισμα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com