Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Μεγάλος αδερφός για τις καταθέσεις

Στην πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας και στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της πλασματικής μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.



Το σύστημα ηλεκτρονικής διασταύρωσης τραπεζικών κινήσεων και φορολογικών δηλώσεων θα παρουσιάσουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. Το ηλεκτρονικό σύστημα «τρέχει» ήδη πιλοτικά από τον περασμένο Νοέμβριο και έχει «λύσει τα χέρια» των ελεγκτών των φορολογικών αρχών, καθώς μέσα σε λίγες ώρες «σκανάρει» τις τραπεζικές καταθέσεις και τις διασταυρώνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Οπως δήλωσε χθες ο κ. Πιτσιλής σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM η ηλεκτρονική εφαρμογή επιταχύνει τη διαδικασία διενέργειας φορολογικών ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα για παράνομο πλουτισμό. Η εφαρμογή εντοπίζει τα ποσά των πρωτογενών καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου, τα συγκρίνει με τα εισοδήματα και τα έσοδα που αυτός εμφάνισε στη φορολογική του δήλωση και βγάζει τις πρόσθετες διαφορές που πρέπει να δικαιολογηθούν από τον ελεγχόμενο.

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει από τη μακριά λίστα των 1,27 εκατομμυρίων ΑΦΜ - μεγαλοκαταθετών, τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων. Στη λίστα των καταθετών, βρίσκονται όσοι είχαν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ, στην περίοδο 2000-2012. Από τον περασμένο Νοέμβριο, που το ηλεκτρονικό σύστημα τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία, έχουν ήδη «τρέξει» διασταυρώσεις και έχουν εντοπιστεί φορολογούμενοι με αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων οι οποίοι κλήθηκαν στη συνέχεια από τις ΔΟΥ, προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων. Τώρα, με την πλήρη ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος, οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και οι ΔΟΥ θα έχουν τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση να διενεργούν ελέγχους σε μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων και να έχουν αποτελέσματα σχεδόν άμεσα.

Εικονικές μεταφορές
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ προανήγγειλε τη διενέργεια ειδικών ελέγχων για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα φοροαποφυγής, μέσω της εικονικής μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και σε άλλες γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Οι έλεγχοι θα βασιστούν σε συγκεκριμένες οδηγίες τις οποίες θα εκδώσει σύντομα η αρμόδια Διεύθυνση της ΑΑΔΕ. Στόχος της Αρχής είναι να εντοπιστούν τα φαινόμενα αυτά και να καταλογιστούν στους εμπλεκόμενους οι διαφυγόντες φόροι και οι προσαυξήσεις με τρόπο απόλυτα τεκμηριωμένο, ώστε οι ελεγχόμενοι να μην μπορούν να αμφισβητήσουν νομικά τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Οι ειδικές οδηγίες που θα δοθούν στις αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση όλων των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου, του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, οι οποίες οδηγούν στην παράκαμψη των καταχρηστικών πρακτικών των φορολογουμένων και μπορούν να συμβάλουν στην αποκάλυψη της πραγματικής συναλλακτικής συμπεριφοράς τους.

Εν τω μεταξύ, στη τελική φάση της στελέχωσης βρίσκεται το νέο Σώμα περίπου 200 ελεγκτών, οι οποίοι θα αποτελέσουν τον ελεγκτικό βραχίονα των Οικονομικών Εισαγγελέων. Η σύσταση του Σώματος αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης και συμφωνίας με τους δανειστές και στόχο έχει την αποσυμφόρηση των ελεγκτικών Μονάδων της ΑΑΔΕ από τις εισαγγελικές παραγγελίες. Το νέο στοιχείο είναι ότι οι υποθέσεις που θα ερευνά αυτό το Σώμα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα επανελέγχου χωρίς αιτιολογημένη γνώμη κι ως εκ τούτου η βεβαίωση φόρων και προστίμων θα είναι άμεση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com