Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Σε εισφορές και φόρο η... μισή αμοιβή

Τα... μισά από όσα εισπράττουν καλούνται να δώσουν, αναδρομικά από την 1/1/2017, για εισφορές στον ΕΦΚΑ και φόρο, όσοι παρέχουν υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνονται -ελλείψει δελτίου παροχής υπηρεσιών- με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.



Το «σήμα» για την παρακράτηση από τις αμοιβές στις αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης για πρώτη φορά της εισφοράς 26,95% του άρθρου 39 του ν. 4387/16 που αναλογεί στα εισοδήματα από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, δίνει η εγκύκλιος για την παράλληλη ασφάλιση την οποία εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος. Με βάση την εγκύκλιο «το ασφαλισμένος καταβάλλει εισφορά βάσει του άρθρου 39 του ν.4387/2016 για τυχόν υπάρχον εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης». Χωρίς να επιβάλλεται το πλαφόν κατωτάτου μηνιαίου εισοδήματος (586,08 ευρώ) για το ελάχιστο ύψος της εισφοράς, αν και θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του εισοδήματος από τυχόν εξαρτημένη εργασία ή ελεύθερο επάγγελμα (δεν αναφέρεται στη εγκύκλιο τίποτα αν ο αμειβόμενος με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης είναι συνταξιούχος). Σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης (π.χ μισθωτός με εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης) τα όρια για τον υπολογισμό των εισφορών στον ΕΦΚΑ είναι τα 586,08 ευρώ το κατώτατο (ή τα 410,26 για τους ασφαλισμένους κάτω 5ετίας) και το ανώτατο τα 5.860,80 ευρώ.

«Κούρεμα»
Από τις 10.000 ευρώ μεικτά που ετησίως μπορούν να εισπράττουν ως περιστασιακό εισόδημα όσοι αμείβονται με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, οι 4.695 ευρώ θα κάνουν «φτερά» σε φόρους (20% ) και εισφορές προς τον ΕΦΚΑ (26,95%). Ετσι, η επιβολή της εισφοράς «κόβει» αυτόματα τις συμφωνημένες αμοιβές και περιορίζει δραστικά το «κέρδος» όσων αποκτούσαν ένα πρόσθετο εισόδημα χωρίς να έχουν τα «βάρη» των δελτίων παροχής υπηρεσιών (έναρξη επιτηδεύματος, πρόσθετες εισφορές ή και απώλεια μέρους της σύνταξης αν ήταν συνταξιούχοι).

Παράδειγμα
άν για την μισθωτή απασχόληση (πλήρης απασχόληση από ασφαλισμένο κάτω των 25 ετών) οι μηνιαίες αποδοχές ήταν 510 ευρώ και το μηνιαίο εισόδημα από αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης 500 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει μηνιαία εισφορά ως μισθωτός για το ποσό των 510 ευρώ και για την απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης θα πληρώσει μηνιαία εισφορά ως «ελεύθερος επαγγελματίας» επί του ποσού των 500 ευρώ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com