Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Απλές, μικρές κινήσεις για την οικονομία

Οπως ήταν αναμενόμενο το χθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα. Δεν θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει «ναυάγιο» καθώς όλοι γνώριζαν ότι το ελληνικό ζήτημα μεταφέρεται για τον Απρίλιο, τον Μάιο ή μπορεί και για το καλοκαίρι, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία.



Οι συζητήσεις που γίνονται είναι παγιδευμένες σε μια εμμονή και από τις δύο πλευρές. Αν καταλαβαίνουμε καλά, η κυβέρνηση επιμένει στα αντίμετρα ώστε να ελαφρύνει το βάρος των σκληρών μέτρων ενώ η τρόικα αποκρούει τα αντίμετρα και απαιτεί συνεχώς όλο και περισσότερα. Ομως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι μέτρα και αντίμετρα έχουν καθαρά αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα και δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση.

Οι μειώσεις στις συντάξεις και οι περισσότεροι φόροι απλά θα αποστερήσουν ρευστότητα από την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσουν περισσότερα νοικοκυριά στην ανέχεια. Κι από την άλλη, η προσπάθεια της κυβέρνησης να «επιδοτήσει» τη φτώχεια με επιδόματα και «δωράκια» α λα καρτ δεν έχει, σε καμιά περίπτωση, αναπτυξιακή διάσταση.

Δανειστές και κυβέρνηση θα έπρεπε εδώ και καιρό να παραμερίσουν τις εμμονές τους και να συμφωνήσουν σε ένα ευρύ πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης με όχημα την ανάπτυξη. Κίνητρα για επενδύσεις, ελάφρυνση των επιχειρήσεων για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, στήριξη των μικρών και μεσαίων ελληνικών εταιρειών που ήδη κάνουν «θαύματα» στο εξωτερικό, δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για να επιστρέψουν μερικές χιλιάδες Ελλήνων που μετανάστευσαν. Δυστυχώς η τρόικα, για δικούς της λόγους επιμένει σε μέτρα ενίσχυσης της φτώχειας. Και η Αθήνα πέφτει στην παγίδα και απλά σκέφτεται πώς να επιδοτήσει τη μιζέρια της οικονομίας.

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, όμως, τελικά η έξοδος από την κρίση ίσως να γίνει με απλές και μικρές κινήσεις που θα δώσουν άλλη κατεύθυνση στο παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο της χώρας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com