Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΣΕ «ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ» ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Σε συμπληγάδες απαιτητικών δανειστών και αμφιταλαντευόμενων βουλευτών βρίσκεται το Μαξίμου, καθώς τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου στενεύουν ασφυκτικά. Εργασιακά και ενεργειακά ζητήματα, όπως όλα δείχνουν, δεν αποτελούν μόνο τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις, αλλά και τα κεντρικά σημεία τριβής στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι συγκεκριμένοι τομείς είτε «σκοντάφτουν» στις αντιρρήσεις μεγάλης μερίδας βουλευτών, όπως συμβαίνει με το ζήτημα της ΔΕΗ, είτε αποτελούν το τελευταίο «προπύργιο»... αντίστασης της κυβέρνησης, όπως συμβαίνει με την περίπτωση των εργασιακών.



Στο συγκεκριμένο τομέα μάλιστα το Μαξίμου, εξακολουθεί να ελπίζει ότι μπορεί να υπάρξει μια κάποια υποχώρηση από την πλευρά των δανειστών, γεγονός που θα «όπλιζε» τουλάχιστον με ένα επιχείρημα την κυβερνητική πλευρά, στην ομολογουμένως δύσκολη επικοινωνιακή διαχείριση του σκληρού πακέτου που έχει ήδη συμφωνήσει με τους Θεσμούς.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσονται και τα συνεχή μηνύματα του Μαξίμου ότι απαιτεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη για τα εργασιακά, θέση που όπως όλα δείχνουν αποτελεί τη βασική - ενδεχομένως και τη μοναδική - «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, μετέφερε στους Ευρωπαίους συνομιλητές του στο περιθώριο της Συνόδου στη Ρώμη πως «δεν είναι διατεθειμένος να ψηφίσει εργασιακό Μεσαίωνα στην Ελλάδα». Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συμμαχία των σοσιαλιστών απέναντι στις πιέσεις που ασκεί η Γερμανία μέσω Eurogroup, επισημαίνοντας στους ηγέτες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πως «το Eurogroup συνεδριάζει και αποφασίζει σε αυτό το Βερολίνο. Κάποιες χώρες φαίνεται πως έχουν πολύ μεγαλύτερες εξουσίες από τις υπόλοιπες».

Σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να βγει «λευκός καπνός» από το πεδίο της διαπραγμάτευσης, το Μαξίμου γνωρίζει καλά πως έφθασε η ώρα που θα πρέπει να «πιει το πικρό ποτήρι», αποδεχόμενο κάποιους επώδυνους συμβιβασμούς, τους οποίους εν συνεχεία θα πρέπει να «εξηγήσει» στους κυβερνητικούς βουλευτές, μερίδα των οποίων έχει προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την οποιαδήποτε συμφωνία έρθει στη Βουλή. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και θεωρείται πως θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη διαδικασία η συνεδρίαση των κομματικών οργάνων, όπως για παράδειγμα της Κεντρικής Επιτροπής, που εν μέσω έντονης γκρίνιας και αμφισβήτησης θα κληθεί να εγκρίνει τα μέτρα πριν έρθουν προς ψήφιση.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com