Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ασκήσεις ετοιμότητας για να μην τιναχθεί η μπάνκα στον αέρα

Με μεγάλο κίνδυνο, την εξάντληση των όποιων αντοχών απομένουν ακόμη στην αγορά, σε μια κρίσιμη περίοδο για μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τις τράπεζες, συνοδεύεται ο όποιος σχεδιασμός για διασφάλιση 7,5 δισ. ευρώ έως το Ιούλιο, εάν δεν καταστεί δυνατή η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM και αποφασιστεί να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις έως τον Σεπτέμβριο.



Σε ένα τέτοιο σενάριο, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κάθε διαθέσιμη δεξαμενή ακόμη και εις βάρος της πραγματικής οικονομίας και δυνητικά θέσεων απασχόλησης, υπονομεύοντας όμως την ίδια εκτέλεση του προγράμματος, αλλά και τη δυναμική σταδιακής εξόδου από το καθεστώς αυστηρής εποπτείας μετά το 2018. Άγνωστο παραμένει σε τι βαθμό θα επηρεαστεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% φέτος, βάσει του οποίου έχουν υπολογιστεί οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Εάν υπάρξουν ισχυρές δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία, μικρή αύξηση ανεργίας, και αυτό περάσει στο συστημικό κομάτι της οικονομίας - με αύξηση εκροής καταθέσεων και των κόκκινων δανείων, τότε σε ένα ακραίο σενάριο, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε ακόμη και σε αναθεώρηση στόχων, αλλά να έλθει στο προσκήνιο ακόμη και η ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τρπαεζών. Στο ενδεχόμενο των ακραίων καθυστερήσεων μέχρι το φθινόπωρο, η ανάπτυξη θα προσγειωνόταν ίσως και σε επίπεδα κάτω του 1% - 1,5%, αντί της επίσημης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,7%.

Σε μια τέτοια περίπτωση πρόσθετα κεφάλαια θα μπορούσαν να προέλθουν από το πάγωμα των πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, μεταξύ αυτών και επιστροφές φόρων, και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών, αντιστρέφοντας πλήρως την τάση αποκλιμάκωσής τους που είχε προκύψει στα τέλη του 2016.

Η τάση αυτή είναι εμφανής ήδη από τα στοιχεία του Ιανουαρίου και αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες, εφόσον υπάρχει τελικά σχεδιασμός για Plan B, στη ρευστότητα με υψηλό όμως τίμημα για την ελληνική οικονομία, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Με ένα τέτοιο σχέδιο σε εξέλιξη, που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από επίσημες πηγές, τα περιθώρια θα εξαντληθούν και στο πεδίο του βραχυπρόθεσμου εσωτερικού δανεισμού μέσω repos, καθώς εκτιμάται πως θα μπορούσε να υπάρξει περιθώριο για άντληση 3 - 4 δισ. ευρώ επιπλέον.

Ωστόσο ξένοι αξιωματούχοι, θεωρούν πως τα επιπλέον αυτά χρήματα δεν είναι «εύκολο χρήμα» που θα μπορεί δηλαδή να αντληθεί με άνεση, και χωρίς να προσκρούσει σε αντιδράσεις και άλλους περιορισμούς. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να αναζητηθεί αύξηση των φορολογικών και άλλων εσόδων, μέσω ενίσχυσης στην εισπραξιμότητα και διεύρυνσης της τάσης συγκράτησης των δαπανών, που ήδη διαφαίνεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, τους πρώτους μήνες του 2017.

Πρέπει όμως να σημειωθεί πως τυχόν σχεδιασμός για κάλυψη της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ του Ιουλίου χωρίς να έχει προκύψει εκταμίευση δόσεων από τον Μηχανισμό Στήριξης, θα έχει στερήσει, για πολιτικούς λόγους ισόποσα κεφάλαια από την αγορά, που ήδη ακροβατεί. Επιχειρήσεις, προμηθευτές του Δημοσίου αλλά και τράπεζες θα βρεθούν σε δύσκολα ύδατα, με ό,τι αυτό σημάνει τελικά για την ευρωστία τους και τις αντοχές τους μεσοπρόθεσμα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com