Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Λιγότερο... δυστυχισμένοι φέτος οι Ελληνες

Λιγότερο ....δυστυχισμένοι είναι φέτος οι Έλληνες σε σχέση με τη περασμένη χρονιά, δίνοντας στην Ελλάδα την 87η θέση στον κατάλογο με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου για το 2017. Ωστόσο, η Ελλάδα κατέχει αρνητικό ρεκόρ καθώς βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μεταβολή (με αρνητικό πρόσημο) στην ευτυχία των πολιτών τους, πίσω μόνο από τη Βενεζουέλα και τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής!



Μάλιστα, παρότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία (οι τρεις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που αντιμετώπισαν τα περισσότερα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης) βρισκόταν το 2016 στη δεκάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση στην ευτυχία των πολιτών τους, η χώρα μας είναι η μοναδική από τις τρεις που βρίσκεται και φέτος σ' αυτή τη δεκάδα.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ευτυχία (μετρά την «υποκειμενική ευημερία» - δηλαδή το πόσο ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι και γιατί) που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με την έκθεση, η Νορβηγία είναι το πιο ευτυχισμένο μέρος στη γη ανάμεσα σε 156 χώρες. Η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία και η Φινλανδία ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα ενώ η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία ήρθε τελευταία.

Η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική κυριάρχησαν στην κορυφή του πίνακα, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 14η και 19η θέση αντίστοιχα. Η Κύπρος βρέθηκε στην 65η θέση και Τουρκία στο 69 ενώ η Ελλάδα κατέκτησε την 87η θέση, πίσω από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι χώρες στην υποσαχάρια Αφρική και εκείνες που επλήγησαν από τις συγκρούσεις έχουν χαμηλές βαθμολογίες. Η Συρία κατέκτησε την 152η θέση στις 156 χώρες, ενώ η Υεμένη και το Νότιο Σουδάν, που αντιμετωπίζουν πείνα, κατετάγησαν στις θέσεις 146 και 147.

Η έκθεση δημιουργήθηκε βασιζόμενη σε ένα υποκειμενικό ερώτημα σε περισσότερα από 1.000 άτομα κάθε χρόνο. «Φανταστείτε μία σκάλα, με σκαλιά που αριθμούνται από το 0 στο κάτω μέρος έως το 10 στην κορυφή» λέει το ερώτημα. «Η κορυφή της σκάλας αντιπροσωπεύει την καλύτερη δυνατή ζωή για εσάς και το κάτω μέρος της σκάλας αντιπροσωπεύει τη χειρότερη δυνατή ζωή για εσάς. Σε ποια βαθμίδα της σκάλας θα λέγατε ότι εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι στέκεστε αυτή τη στιγμή;».

Το μέσο αποτέλεσμα είναι η βαθμολογία της χώρας- που κυμαίνεται από το 7,54 της Νορβηγίας στο 2,69 της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Εξετάζει επίσης παράγοντες, όπως η οικονομική δύναμη (που μετράτε στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ), η κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο ζωής, η ελευθερία της επιλογής, η γενναιοδωρία και η αντίληψη της διαφθοράς.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 87η θέση σημειώνοντας άνοδο 9 θέσεων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ωστόσο, βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μεταβολή (με αρνητικό πρόσημο) στην ευτυχία των πολιτών τους από τη διετία 2005-2007 μέχρι τη διετία 2014-2016, πίσω μόνο από τη Βενεζουέλα και τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής (σ.σ. η μεταβολή στο δείκτη φτάνει το -1.099).



 
website counter
friend finderplentyoffish.com