Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

«ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξ αιτίας των αβεβαιοτήτων που προκαλούνται από τη δραματική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κρούουν στη ΝΔ, με αποδέκτες του μηνύματος ανησυχίας που εκπέμπουν όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και κάποια ευρωπαϊκά κέντρα, τα οποία όπως σημειώνουν στην οδό Πειραιώς «δημιουργούν προσκόμματα με τη γενικότερη στάση τους».



Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ διαπιστώνουν, με βάση τα στοιχεία της κυβέρνησης, πως έχει μειωθεί δραματικά η ρευστότητα στην αγορά λόγω της συνεχιζόμενης εσωτερικής στάσης πληρωμών, ενώ στη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τη διοίκηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών διαπιστώθηκε και αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να βοηθήσει στη βελτίωση της ρευστότητας, καθώς το πρώτο δίμηνο του 2017 καταγράφτηκε μείωση των καταθέσεων και αύξηση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην οδό Πειραιώς επισημαίνουν πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τον Ιανουάριο, εξέλιξη που αναμένουν να διατηρηθεί και να διογκωθεί τους επόμενους μήνες και επισημαίνουν πως οι εν λόγω δαπάνες ήταν, το πρώτο δίμηνο, κατά ένα δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο, συμπεριλαμβανομένου και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ
Συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι η κατάσταση αυτή, τόσο σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όσο και στον τραπεζικό τομέα, οφείλεται στην «αναβλητικότητα της κυβέρνησης να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους δανειστές και να κλείσει την αξιολόγηση». Οι κυβερνητικές παλινωδίες, τονίζουν «προκαλούν νέες αβεβαιότητες, με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης, σε πολίτες και επενδυτές», το οποίο, όπως υπογραμμίζουν, «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή καταθέσεων, για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και για την άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές».

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, υπογραμμίζουν στην οδό Πειραιώς, «έχουν "στεγνώσει" από την υπερβολική φορολόγηση» και αυτό όπως σημειώνουν καταγράφεται στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο, αφού, όπως λένε, «η υπέρβαση του στόχου στα έσοδα δεν οφείλεται σε αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά στο συγκυριακά υψηλότερο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο ήταν σχεδόν 50% μεγαλύτερο από τον στόχο». «Αν το μέρισμα», τονίζουν, «ήταν τον Φεβρουάριο στο ύψος του στόχου θα είχαμε υστέρηση εσόδων».

Το τρίτο στοιχείο που προκαλεί ανησυχία στα επιτελικά στελέχη της ΝΔ είναι η δραματική καθυστέρηση της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία», αφού όπως υπογραμμίζουν «με την ένταξη στο πρόγραμμα θα μειωθεί το κόστος δανεισμού του κράτους και κατ΄ επέκταση το κόστος δανεισμού των τραπεζών και τελικά το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων».

Για τους λόγους αυτούς ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κρήτη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερώντας να κλείσει την αξιολόγηση, «δεν μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο», προσθέτοντας -με μια δόση υπερβολής- πως «βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα» και υποστηρίζοντας ότι «αυτό είναι το κόστος μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης που έχει έντονα θεατρικά χαρακτηριστικά».

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αποδομήσει και το βασικό κυβερνητικό «χαρτί» περί υιοθέτησης αντιμέτρων, τονίζοντας πως «τα περιβόητα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν ξεπεράσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή και σήμερα, καθώς αν ξεπεράσουμε τους στόχους έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε κάποια χρήματα πίσω». Άρα, σημείωσε «όλο αυτό είναι ένα θέατρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μέτρα 2% του ΑΕΠ. Μείωση του αφορολόγητου και μείωση των συντάξεων με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com