Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ Μεγάλη ανατροπή για τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία

Μια μεγάλη ανατροπή στον τρόπο αντιμετώπισης των επιχειρήσεων που παραβιάζουν σοβαρά την εργατική νομοθεσία, προανήγγειλε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Aσφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή.



Μεταξύ άλλων ανέφερε πως, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας (πλήρως αδήλωτης) αλλά και της υποδηλωμένης εργασίας (ελαστικές μορφές που υποκρύπτουν πλήρη εργασία), ενισχύεται ο ρόλος και η δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καθώς και τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου για να μπορούν να γίνουν πιο στοχευμένοι έλεγχοι, αλλάζει η αρχιτεκτονική του προστίμου για να έχει κίνητρο και ο εργαζόμενος να δηλώνει την εργασία του (προσφεύγοντας στην επιθεώρηση) και διευρύνεται το μητρώο παραβατικότητας ώστε επιχειρήσεις με σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, να αποκλείονται από το δημόσιο χρήμα, από τη σύναψη συμβάσεων με φορείς του δημοσίου αλλά και από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι επιχειρήσεις που πιάνονται στα πράσα για αδήλωτη (μαύρη) εργασία ή έχουν εργαζόμενους που δηλώνουν κανονικά ως μισθωτούς αλλά δεν είναι στην ουσία έτσι ή χρησιμοποιούν εκταταμένες συμβάσεις για ευέλικτη εργασία θα αποκλείονται από διαγωνισμούς τους Δημοσίου ή θα χάνουν κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Δεν θα είναι δηλαδή ένα απλό πρόστιμο το οποίο συνήθως δεν πληρώνεται αλλά θα κόβεται η χρηματοδότηση ή ακόμη και οι δουλειές που κάνουν οι παραβατικές εταιρείες με το Δημόσιο. Ετσι, επιχειρείται να μπει φρένο σε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ή ακόμη και σε στάση πληρωμών στα ταμεία από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com