Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Προανακριτική για Παπαντωνίου: «Πάρτι» εξοπλιστικών μετά τα Ίμια - Αποκάλυψη για τρεις λογαριασμούς στην Ελβετία

Πρόκληση, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, όσα ελέχθησαν για το Νίκο Μπελογιάννη. «Ο Νίκος Μπελογιάννης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αγωνιστής του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, άνθρωπος που δολοφονήθηκε το 1952 δια παρανόμου εκτελέσεως, ζει. Ζει και όχι μόνο ζει αλλά φοβίζει. Φοβίζει αυτός ο ήρωας κάθε δημοκράτη ανθρώπου, κάθε αριστερού ανθρώπου, κάθε ανθρώπου που έχει παλέψει για την ελευθερία. Φοβίζει εκείνους που στο μυαλό τους έχουν τις διαδικασίες της καταπίεσης, της δουλείας, τις διαδικασίες του αυταρχισμού και φοβίζει τους φασίστες και τους ναζιστές», είπε ο Δημήτρης Βίτσας.



Αναφερόμενος στην πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι το χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν είναι ζήτημα νομικό, δεν είναι μόνο ζήτημα ποινικό και απόδοσης ευθυνών, αλλά ζήτημα βαθιά πολιτικό που συνδέεται με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, ο λαός μας αποφάσισε το 2015, με τον τρόπο που είχε συγκροτηθεί αυτό το σύστημα σε όλα τα επίπεδα. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε πολιτική βούληση και η πολιτική βούληση αυτή να γίνει ένα νομικό οπλοστάσιο», είπε ο Δημήτρης Βίτσας. «Το σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής είχε μεταλλάξει λειτουργίες του κράτους, ώστε να εξυπηρετούν την διαφθορά και την διαπλοκή και να προσφέρει ταυτόχρονα προστασία και ασυλία», ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ, που είπε ότι χρειάζονται πολλές αλλαγές, ώστε η λειτουργία του κράτους να είναι διαφανής και κρυστάλλινη.

«Γύρω από αυτά που αφορούσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα πάντοτε υπήρχαν σκιές, άλλοτε μεγάλες και άλλοτε μικρές», είπε ο Δημήτρης Βίτσας και πρόσθεσε ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν τον χώρο της εθνικής ασφάλειας ως χώρο απόκρυψης των ανομιών τους. Είπε ακόμη ότι από τη διαδικασία της κάθαρσης η Άμυνα θα βγει κερδισμένη, θυμίζοντας στο σημείο αυτό παλαιότερες δηλώσεις του Πάνου Μπεγλίτη ότι γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς φτιάχτηκαν περιουσίες και ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες.

Ειδικά για την πρόταση της προανακριτικής, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι μιλάμε για μια 8ετία, την 8ετία 1996 - 2004, της οποίας προηγήθηκαν τα Ίμια. Ο Δημ. Βίτσας επικαλέστηκε την φράση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι «διαπιστώθηκε έλλειψη δυνάμεως». «Από εκεί και πέρα ξεκίνησε το μεγάλο πάρτι», είπε ο ΑΝΥΕΘΑ και ανέφερε ότι από εκείνη την 8ετία έχουμε ότι σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και η πολιτική ηγεσία και διάφοροι αξιωματικοί εκείνης της εποχής, τώρα κάνουν αιτήσεις αποφυλάκισης.

Θεοδωράκης: Τρεις οι λογαριασμοί του Γιάννου Παπαντωνίου στην Ελβετία

Από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης προχώρησε σε μια σημαντική αποκάλυψη αναφέροντας: «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ελβετικές τράπεζες γνωστοποίησαν στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν 3 λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του».

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από τον πρώην υπουργό να απαντήσει τι είναι αυτοί οι λογαριασμοί, τι λεφτά έχουν και τι κινήσεις έχουν γίνει, τονίζοντας ότι η ύπαρξη αυτών των λογαριασμών οδήγησε στη διαδικασία για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ο επικεφαλής του Κινήματος τόνισε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει «ναι» στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά και οι βουλευτές του θα προσπαθήσουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια σε κάθε υπόθεση που έχει οσμή σκανδάλου.

«Εξοπλισμοί, μίζες, πολυτελή σπίτια, διαφυγή στο εξωτερικό, δικαστήρια και τελικά κουκούλωμα» ανέφερε σε άλλο σημείο ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζοντας ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν στην ελληνική ιστορία. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι κάτι δεν πάει καλά με τις προανακριτικές και τις εξεταστικές επιτροπές, καθώς έχουν υπάρξει 41 σε 43 χρόνια και μόνο 4 παραπομπές! «Επιτροπές για τα μάτια του κόσμου, με την ατιμωρησία είναι εξασφαλισμένη».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναγνώρισε την πιθανότατα όλη αυτή η συζήτηση να είναι μια προσπάθεια αντιπερισπασμού την κοινής γνώμης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά τόνισε ότι είναι αφορμή για να προβληματιστούμε για την άμυνα της χώρας, αναφέροντας τις υψηλές δαπάνες σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Πρέπει να πάψουμε να αγοράζουμε όπλα μόνο για τις μίζες ή για δημόσιες σχέσεις, όπλα που αγοράζονται και δεν χρειάζονται», ανέφερε και ζήτησε κατάργηση του πελατειακού κράτους στο στράτευμα, αλλά και αξιοκρατικές απολαβές αντί για ντροπιαστικούς μισθούς στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στον Αντώνη Κοτσακά, ο οποίος όπως είπε, έχει κεντρικό ρόλο στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπήρξε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου. «Ο κ. Κοτσακάς δεν νιώθει την ανάγκη να πει ούτε μια λέξη όλα αυτά τα χρόνια για τα λεφτά που κατέληγαν σε τσέπες πολιτικών», διερωτήθηκε.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com