Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ερχεται νομοσχέδιο για την αλιεία - Τι αλλαγές θα φέρει

Νομοσχέδιο, το οποίο θα δίνει έμφαση στον έλεγχο της αλιείας, στον επανακαθορισμό της επαγγελματικότητας των αλιέων και της ερασιτεχνικής αλιείας, προετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάσκεψη για τη Βιώσιμη Αλιεία στη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται στη Βαλέτα της Μάλτας.



Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η αλιεία αποτελεί πλουτοπαραγωγικό παράγοντα για τις χώρες της Μεσογείου, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, συνδετικό κοινωνικό κρίκο, και μέρος της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

Αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να επιτευχθή μία βιώσιμη αλιεία στην Μεσόγειο, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ, προκύπτει μια αδήριτη ανάγκη να δράσουμε, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα τόσο των ιχθυοαποθεμάτων όσο και των ευαίσθητων ενδιαιτημάτων».

«Πρέπει», υπογράμμισε, «να εξασφαλίσουμε ό,τι και οι επερχόμενες γενεές, θα συνεχίσουν να ζουν από την αλιεία και γι’ αυτό , να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη μικρή παράκτια αλιεία, να εξαλείψουμε την παράνομη και λαθραία αλιεία και να προστατεύσουμε τα ευαίσθητα ενδιαιτήματα. Πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω στην έρευνα και την καινοτομία, στις καλές πρακτικές και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με γνώμονα πάντα την αειφόρο διαχείριση των υδρόβιων βιολογικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Επίσης, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη μελέτη των επιπτώσεων και των εισβολικών ειδών, όπως οι «Λεσσεψιανοί μετανάστες», οι οποίοι εισβάλουν με ταχύτατους ρυθμούς στη Μεσόγειο, είναι άκρως προσαρμοστικοί και εκτοπίζουν τα αυτόχθονα είδη.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 ετερόχθονα είδη βρίσκονται στη Μεσόγειο, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, πάνω από τα μισά ψάρια που ζουν σε ρηχά νερά, έως 50 μέτρα βάθος, είναι «Λεσσεψιανά» είδη. Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος το Αιγαίο πέλαγος λειτουργούσε ως φυσικό εμπόδιο για εξάπλωση των εν λόγω ειδών, αλλά με την αύξηση της θερμοκρασίας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ήδη παρατηρείται ταχεία εξάπλωση «Λεσσεψιανών μεταναστών», όπως το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος.

«Προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε ο κ. Αποστόλου, «θα πρέπει τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), με τη Γενική Γραμματεία για την Αλιεία στη Μεσόγειο (GFCM), όσο και η κάθε Μεσογειακή χώρα, να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων για μια βιώσιμη και αειφόρο αλιεία».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com