Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΔΕΗ Μοναδική λύση... ο διακόπτης

Τα χρέη στη ΔΕΗ συσσωρεύονται και αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, μάλλον η επιχείρηση σύντομα θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δεινή θέση.



Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην αγγίζει -στην ουσία- τους κακοπληρωτές. Και δεν μιλάμε γι' αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών, αλλά γι' αυτούς που το έχουν επιλέξει, αφού το κοινωνικό τιμολόγιο καλύπτει πλήρως την κατηγορία αυτή των πολιτών. Υπάρχουν και εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν επειδή δεν πάνε καλά, όμως πόσο ορθό είναι σε επιχειρηματικό επίπεδο κάποιος να πληρώνει και κάποιος όχι; Αν δεν εφαρμοστεί η διακοπή του ρεύματος, για όσους δεν πληρώνουν, λύση σοβαρή δεν θα υπάρξει.

«Γεφύρι της Άρτας»
Και ο χορός καλά κρατεί

Έχουν και στο παρελθόν υπάρξει διαπραγματεύσεις που έχουν κρατήσει πολύ χρόνο, ωστόσο σαν και αυτή δύσκολα θα βρει κανείς. Έχει ξεκινήσει κάπου τον Οκτώβριο και όλοι περίμεναν να ολοκληρωθεί σε χρόνο-ρεκόρ. Κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε, εν συνεχεία οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας έλεγαν «κλείνει όπου να 'ναι». Και αισίως φτάνουμε στα μέσα Μαρτίου και η αξιολόγηση, όπου αντιλαμβανόμαστε οι κοινοί θνητοί, έχει πολύ δρόμο ακόμη για να κλείσει. Το κακό είναι ότι η πληροφόρηση είναι μονόπλευρη, αφού η τρόικα δεν αφήνει να διαρρεύσει τίποτε και ως εκ τούτου μάλλον γνωρίζουμε ελάχιστα για το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του Hilton.
Μοναδική λύση... ο διακόπτης

Στο Δημόσιο βέβαια
Το χρήμα ρέει άφθονο

Αρκετά είναι τα «κρούσματα» το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο Δημόσιο, για αυξήσεις - μαμούθ σε μισθούς, επιδόματα ή εφάπαξ. Και θέτει κανείς το ερώτημα τελικά είμαστε ή όχι σε Μνημόνιο; Και πώς άλλωστε να εξηγήσει κανείς τον διπλασιασμό των μισθών στην ΟΔΔΗΧ -είναι ο φορέας διαχείρισης του δημόσιου χρέους- σε μία περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και δεν απαιτείται υπερβολικός φόρτος εργασίας προκειμένου να προετοιμαστούν οι νέες εκδόσεις. Μία απλή διαχειριστική δουλειά γίνεται και όχι κάτι το τρομερό που θα απαιτούσε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αύξηση αποδοχών κατά 100%. Αλήθεια, όταν η Ελλάδα θα φτάσει να βλέπει την έξοδο στις αγορές, κάτι που θα απαιτούσε συνεχείς επαφές, ταξίδια, σύνταξη μελετών και πλάνων και οργάνωση των εκδόσεων, πόσο άραγε θα πρέπει να αυξηθούν τότε οι αποδοχές; 1.000%;
Μοναδική λύση... ο διακόπτης

Αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα
Καμπανάκι για το ισοζύγιο

Όταν η Ελλάδα εισήλθε στο Μνημόνιο το 2010, είχε τρία βασικά προβλήματα. Το χρέος, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το πρώτο δεν έχει λυθεί, το δεύτερο έχει ελεγχθεί κατά πολύ, ενώ το τρίτο αν και βελτιώθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα αρχίζει και εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια. Ειδικά τον Ιανουάριο αυξήθηκαν μεν οι εξαγωγές, με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι τους προηγούμενους μήνες, δείχνοντας ότι φρενάρει η τάση. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν σημαντικά οι εισαγωγές με αποτέλεσμα το έλλειμμα τον Ιανουάριο να εκτιναχθεί, κάτι που θα πρέπει να σημάνει καμπανάκι προκειμένου να βρεθούμε ξανά σε δύσκολη θέση. Ας ελπίσουμε ότι ήταν κάτι συγκυριακό.
Μοναδική λύση... ο διακόπτης

Ξανά οι λίστες στην επικαιρότητα
Τι ακριβώς ερευνούσαν δύο χρόνια;

Έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια όπου στη διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ήταν ότι θα γίνει φύλλο και φτερό η λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου να συλληφθεί φορολογική ύλη η οποία και έχει αποκρυφτεί από την εφορία. Στην συνέχεια ήρθαν στα χέρια της κυβέρνησης και άλλες λίστες (Μπόργιαν κ.λπ.) και σε τακτά χρονικά διαστήματα μας πληροφορούσαν για τις «επιτυχίες» που είχαν. Προχθές μάθαμε ότι από το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί το «υπέρ-όπλο» διασταύρωσης καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων. Και κάπου εδώ ο απλός πολίτης θέτει το εξής ερώτημα: Δύο χρόνια τώρα τι ακριβώς ήλεγχαν; Τα φίλαθλα αισθήματα των ονομάτων που ήταν στις λίστες;

Μεγάλες διακυμάνσεις
H ΕΛΣΤΑΤ στη χώρα των θαυμάτων

Η ΕΣΤΑΤ την περασμένη εβδομάδα ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού έφερε τα πάνω - κάτω με τις ανακοινώσεις της. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ ήταν κατά 610 εκατ. λιγότερο από ό,τι είχε υπολογίσει 20 ημέρες νωρίτερα, κάνοντας την ανάπτυξη... ύφεση. Επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες αναθεωρήσεις, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, που έχει συμβεί την τελευταία 10ετία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε 48 ώρες μετά να αλλάξει εκ νέου την εκτίμησή της, ευτυχώς όχι τόσο μεγάλη αυτή τη φορά, κάνοντας την ύφεση... μηδέν, βρίσκοντας επιπλέον 173 εκατ. επιπλέον. Η επόμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2016, είναι προγραμματισμένη για τις 17 Οκτωβρίου.

Θνησιγενές το σύστημα
Ποιος είναι αυτός ο ΕΦΚΑΣ;

Από τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τα όσα έλεγε ο τότε υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, λύθηκε άπαξ δια παντός το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας. Δέκα μήνες μετά και το χάος που επικρατεί με τον ΕΦΚΑ, είναι άνευ προηγουμένου. Ένα Ταμείο, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, προσπαθεί να επιτύχει το ακατόρθωτο, δηλαδή να συμμαζέψει το σύστημα. Βέβαια είναι πολύ πιο πιθανό να μάθει ο γάιδαρος να χορεύει συρτάκι, από το να δουλέψει το σύστημα όπως έχει σχεδιαστεί. Θα αλλάξει και μάλιστα σύντομα, αλλά έως τότε οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα έχουν υποστεί αλλεπάλληλες βλάβες στην ψυχική τους υγεία και βέβαια στο πορτοφόλι τους, αλλά ποιος νοιάζεται γι' αυτό; Κι όπως θα έλεγε και ο Μπακαλόγατος: «Ποιος είναι αυτός ο ΕΦΚΑΣ;»


 
website counter
friend finderplentyoffish.com