Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για το εκπαιδευτικό σύστημα

«Καμπανάκι» για την ποιότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος χτυπά ο ΟΟΣΑ με αφορμή τις απογοητευτικές επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στους διαγωνισμούς PISA, συστήνοντας την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. «Έχουμε το πιο καταπιεστικό εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα» δηλώνει, από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ενώ παραδέχεται ότι η απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το «σύστημα Κουράκη» για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων «μας κόβει τα πόδια».



Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του Going for Growth 2017, τονίζει πως στη χώρα μας δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και υπογραμμίζει πως «η καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για την τόνωση των επενδύσεων στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία και την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών θα ενισχύσει τις δεξιότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα θέσει τα θεμέλια για μια ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη». Ο Οργανισμός παραθέτει στοιχεία για τις επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στα Μαθηματικά, την Κατανόηση Κειμένου και τις Φυσικές Επιστήμες στον τελευταίο διαγωνισμό PISA (2015) επισημαίνοντας ότι είναι κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, ενώ προσθέτει πως παραμένει σε μέτρια επίπεδα η συμμετοχή στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι έχουν γίνει θετικά βήματα για τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την υποστήριξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.

Παθογένειες
Στις παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Παιδείας, από τη Φλώρινα όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ενώ σε ό, τι αφορά το ενδεχόμενο διορισμών εκπαιδευτικών επανέλαβε ότι «υπάρχει δυσκολία, λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων». «Έχουμε το πιο καταπιεστικό εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, το οποίο σας διαβεβαιώνω ότι θα το αλλάξουμε και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φτιάξουμε κάτι καλύτερο» δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Γυμνάσιο Αμυνταίου και πρόσθεσε: «Επιθυμία μας είναι να αποδραματοποιήσουμε τις εξετάσεις και όλο το εκπαιδευτικό έργο να γίνεται μέσα στο σχολείο». Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο κ. Γαβρόγλου είχε πει πως οι αλλαγές στο Λύκειο θα ξεκινήσουν από την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων μεταθέτοντας, πάντως, την αλλαγή του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων «σε βάθος χρόνου 3 έως 5 ετών».

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση του συστήματος επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως «μας κόβει τα πόδια», αλλά διαβεβαίωσε ότι «θα την αντιμετωπίσουμε με απόλυτο και δημοκρατικό τρόπο».



 
website counter
friend finderplentyoffish.com