Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο

Οι προειδοποιήσεις κορυφαίων οικονομολόγων της χώρας, τραπεζιτών αλλά και των φορέων της αγοράς έχουν μια κοινή συνισταμένη: «Κλείστε την αξιολόγηση προτού να είναι αργά για την οικονομία».



Είναι ακριβώς η ίδια προειδοποίηση που είχε κάνει και ο υπουργός, Γ. Χουλιαράκης, όταν τόνιζε ότι είναι καλύτερη μια κακή συμφωνία τώρα, παρά η παράταση της διαπραγμάτευσης τον Μάιο. Και σκεφτείτε ότι αυτό το έλεγε πριν από ένα μήνα...

Ολοι οι δείκτες της οικονομίας συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα: Η αβεβαιότητα ήδη έχει χτυπήσει σε καίριους τομείς. Τα έσοδα μειώνονται και τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, αφού κανείς δεν πληρώνει.

Οι καταθέσεις μειώνονται σχεδόν 1 δισ. ευρώ τον μήνα μέσα στο 2017, ενώ η κατανάλωση βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Οσο για τον μεγάλο στόχο, την επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη 2,7% για φέτος, θα πρέπει να ξεχαστεί από την κυβέρνηση. Το πρώτο τρίμηνο χάθηκε και θα κλείσει είτε με οριακή ύφεση είτε με οριακό θετικό πρόσημο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει υστέρηση της τάξης της μιας ποσοστιαίας μονάδας στην ανάπτυξη, σε σύγκριση με τον στόχο.

Κι όλα αυτά, γιατί η διαπραγμάτευση έχει καθυστερήσει δραματικά. Επί έξι μήνες τα ίδια θέματα πέφτουν στο τραπέζι, αλλά με πιο... αναβαθμισμένες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών. Ενώ είναι εμφανές και το πολιτικό πρόβλημα του κυβερνώντος κόμματος να περάσει τα μέτρα χωρίς απώλειες.

Ομως, αν ισχύουν όλα όσα διαρρέονται για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τότε δεν υπάρχει κανείς λόγος να καθυστερήσει η αξιολόγηση κι άλλο. Αν, δηλαδή, οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν αποδεχθεί ότι θα ψηφίσουν μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, τότε γιατί να αντιδρούν στα εργασιακά; Πόσους αφορά, άραγε, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή η πώληση μέρους της ΔΕΗ, εκτός ίσως από ένα στενό κομματικό - συνδικαλιστικό κομμάτι της κοινωνίας; Είναι αδιανόητο π.χ. να έχει συμφωνηθεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός που θα σώσει δεκάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας και ο νόμος να μην έχει πάει στη Βουλή.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, πρέπει όλοι να το καταλάβουν.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com