Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Η «γάγγραινα» της οικονομίας

Το «υπερόπλο» της εφορίας το οποίο θα ελέγχει τις μεγάλες συναλλαγές ή το ξαφνικό «φούσκωμα» των καταθέσεων ενεργοποιείται, όπως λέει το υπουργείο Οικονομικών. Σίγουρα μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα δεν χτυπήθηκε από την κρίση, αντιθέτως άνοιξαν παράθυρα ευκαιρίας για όσους ήθελαν να διακινήσουν «μαύρο» χρήμα.



Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι φόροι και να υπερκαλύπτονται οι στόχοι, αλλά αυτό να επιτυγχάνεται μόνο από όσους υποχρεούνται να δηλώσουν τα εισοδήματά τους, δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Είναι δεδομένο ότι η απόκτηση φορολογικής συνείδησης θα αργήσει πολύ να έρθει στην Ελλάδα. Επομένως, μόνο με αυστηρά μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί το άκρως επικίνδυνο φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Αλλωστε, είναι σίγουρο ότι από τα περίπου 96 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές προς το Δημόσιο, ένα μεγάλο μέρος αφορά σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οπως επίσης, κι ένα ποσοστό από εκείνους που χρωστούν τεράστια ποσά σε δάνεια προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα μπορεί να προσδιοριστεί σε ένα ποσοστό από 6% ως 9% του ΑΕΠ, δηλαδή ανάμεσα σε 11 και 16 δισ. τον χρόνο. Είναι ασφαλώς η «γάγγραινα» που μολύνει αργά - αργά την οικονομία και προκαλεί μια τεράστια αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Βεβαίως και η μη πληρωμή φόρων και δανείων οφείλεται στην κρίση. Βεβαίως και η υπερφορολόγηση έχει εξοργίσει τους πολίτες και δεν κλείνουν τις υποχρεώσεις τους. Υπάρχει, όμως, και ένα τεράστιο ποσό κάθε χρόνο που «χάνεται» σε δαιδαλώδεις διαδρομές που δεν μπορούν μέχρι σήμερα να ελεγχθούν.

Ισως ήρθε η ώρα προς αποκατάσταση της φορολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com