Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Χάθηκε η εμπιστοσύνη, χάνεται και το μέτρο...

Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Η διάψευση του ΔΝΤ περί απαίτησης και από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα να δεσμευτεί για το... Μνημόνιο plus που ζητούν οι δανειστές μετά το 2019, δεν μπορεί να καθησυχάσει κανέναν.


Ακόμη κι επισήμως δεν το λέει, η τρόικα είναι σίγουρο ότι το έχει ζητήσει στις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Ενδεχομένως και η συνάντηση Σόιμπλε - Μητσοτάκη να σημαδεύτηκε από αυτή την απαίτηση, αν και ποτέ δεν μάθαμε επισήμως τι ειπώθηκε.
Πρόκειται για κλιμάκωση των απαιτήσεων των δανειστών, αλλά και για την πλήρη επιβεβαίωση ότι η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα έχει χαθεί προ πολλού και δεν μπορεί να αποκατασταθεί εύκολα. Οσο χρονίζουν οι διαπραγματεύσεις και όσο οι κυβερνήσεις δεν υποστηρίζουν και δεν εφαρμόζουν πλήρως τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει, πάντα θα υπάρχει η καχυποψία.
Εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα. Καμιά κυβέρνηση από το 2010 και μετά δεν έκανε «κτήμα» της τα μνημόνια που υπέγραψε. Η «ιδιοκτησία» των μέτρων χάνεται υπό το βάρος του πολιτικού κόστους με αποτέλεσμα και οι καθυστερήσεις να είναι αναμενόμενες, και τα επιπλέον μέτρα να έρχονται ως «τιμωρία».
Είναι αλήθεια ότι οι δανειστές επιδεικνύουν μεγάλη αυστηρότητα απέναντι σε μια οικονομία που κάνει μεγάλες προσπάθειες να ανακάμψει χάρη στις απίστευτες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας. Από την άλλη, όμως, οι απαιτήσεις της τρόικας θα είχαν λειανθεί και η Ελλάδα θα είχε κερδίσει από την αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη, αν κάθε κυβέρνηση έπραττε τα αυτονόητα.
Δηλαδή, πρώτον να έχει... διαβάσει το μνημόνιο που υπέγραψε και δεύτερον να βάζει το κεφάλι κάτω, να σηκώνει τα μανίκια και να εργάζεται πάνω σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ακόμη κι αν υπάρχουν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, η μόνη ευκαιρία για έξοδο από τα μνημόνια είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.
Οσο, όμως, χάνεται η εμπιστοσύνη τόσο χάνεται και το μέτρο των απαιτήσεων...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com