Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Γαβρόγλου: Διετής κύκλος σπουδών εντός των ΤΕΙ για απόφοιτους ΕΠΑΛ

Με την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Φλώρινα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Κάλεσε την επιστημονική κοινότητα του ΤΕΙ να προβεί σε συνεργασίες με το πανεπιστήμιο, προωθώντας από κοινού επιστημονικές συνέργειες και επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία του υπουργείου για την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα περισσότερα από τα 192 τμήματα των οποίων εκκρεμεί η έκδοσή τους εδώ και πολλά χρόνια.



Ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει εντός των ΤΕΙ, διετή κύκλο σπουδών που θα απευθύνεται στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, όπου θα παρέχεται πιστοποίηση στα πλαίσια ευρωπαϊκών προδιαγραφών για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατευθύνσεις, με την ρητή διαβεβαίωση ότι έχει προβλεφθεί συγκεκριμένος αριθμός θέσεων προσωπικού για την υποστήριξη των συγκεκριμένων δομών . Η πρόταση του υπουργού αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας του ΤΕΙ, τα οποία εξέφρασαν τους φόβους τους, ότι με την επιλογή του υπουργείου μπορεί να κινδυνεύσει ή να αλλοιωθεί στο μέλλον ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας των ιδρυμάτων.

Μιλώντας, τόσο στα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όσο και στην επιστημονική κοινότητα του ΤΕΙ, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί η διάταξη στη Βουλή για τη δημιουργία των Συμβουλίων Εκπαίδευσης, ενώ έχουν προϋπολογιστεί 65 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη δράσεων των Ιδρυμάτων.

Στα Συμβούλια θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των ΤΕΙ, μέλη των ερευνητικών ινστιτούτων, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου. Αυτά θα έχουν την δυνατότητα, μέσω της εισήγησής τους, στην ίδρυση ή την κατάργηση τμημάτων με κριτήρια που θα αφορούν περισσότερο το ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Για τις προσλήψεις καθηγητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ο υπουργός δήλωσε ότι προκειμένου να υπερκεραστεί το απαγορευτικό των θεσμών, έχει ζητήσει - χωρίς να υπάρχει ακόμη απάντηση - να είναι δυνατόν να προκηρύσσονται οι θέσεις όσων πανεπιστημιακών ετοιμάζονται προς συνταξιοδότηση.

Κλείνοντας την περιοδεία στην Φλώρινα, ο Κώστας Γαβρόγλου υπογράμμισε σε δηλώσεις του, ότι η επαφή του με τους εκπαιδευτικούς και η εικόνα που αντίκρισε από τις σχολικές μονάδες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που επισκέφθηκε, «με κάνουν να νοιώθω περήφανος για τους εκπαιδευτικούς μας και να σας πω ότι πάμε καλά, όχι μόνο ως κυβέρνηση αλλά και ως χώρα».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com