Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΔΝΤ «Ρυθμίστε το χρέος, αλλιώς αποχωρούμε»

Νέο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, έστειλε η Κρ. Λαγκάρντ, την ώρα που στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών και η κυβέρνηση συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις.



Μιλώντας σε εκδήλωση του Center For Strategic International Studies στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ ερωτήθηκε για το ελληνικό ζήτημα και επανέλαβε την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις για το θέμα του χρέους, ζητώντας περισσότερες παραχωρήσεις ειδικά από το Βερολίνο. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, η εκτίμηση του Ταμείου, είναι ότι για την ελληνική οικονομία και για να συμμετέχει αυτή στην Ευρωζώνη, η οποία αποτελεί μια νομισματική ένωση, η Ελλάδα σαφώς και πρέπει να υλοποιήσει και να συνεχίσει δυνατές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν τα εφόδια στη χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο παραγωγική και να έχει βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε δεύτερη φάση, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, με δεδομένο ότι η πολιτική για το ευρώ, καθορίζεται για ολόκληρη την Ευρωζώνη, και με δεδομένο το πάρα πολύ υψηλό χρέος της χώρας, για να μπορέσει να εμπλακεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και να προσφέρει χρηματοδότηση, αυτό το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, κάτι πρέπει να γίνει και οι Ευρωπαίοι κάπως πρέπει να επιλύσουν το θέμα, αφού για να προσφέρει το ΔΝΤ χρηματοδότηση, το χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο και θα πρέπει να περιοριστεί.

Όπως είπε, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με συνδυασμό διάφορων πραγμάτων, για παράδειγμα, επιμήκυνση των ωριμάσεων σε μακρύ χρονικό ορίζοντα και μείωση των επιτοκίων, επίσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ αυτό είναι εκείνο που συζητείται αυτή τη στιγμή, σε δύο πυλώνες: «Ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος».

Συνάντηση
Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ είχε στο Βερολίνο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί όπου εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, σημαντικών ζητημάτων, η πορεία των συνομιλιών στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tageszeitung του Βερολίνου, έχει ξεσπάσει έντονη διένεξη ανάμεσα στον Π. Μοσκοβισί και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε για το ποιος θα έχει μελλοντικά τον πρώτο λόγο στην Ευρωζώνη, με τον αρθρογράφο να εκτιμά πως η διαμάχη για την εξουσία στην Ευρωζώνη, ενδέχεται να κλιμακωθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου εκτιμάται πως θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για το μέλλον της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com