Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Κατά λάθος αισιόδοξοι

Λάθος κριτική ασκείται από πολλούς στον πρωθυπουργό για τις ατυχείς δηλώσεις του σχετικά με την ανάπτυξη, την ίδια ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή εμφάνιζε στοιχεία που αποδείκνυαν την επιστροφή στην ύφεση.



Εάν η κυβέρνηση εμφανίστηκε να μην είναι ενημερωμένη για τα στοιχεία που επρόκειτο να ανακοινωθούν, προφανώς γι’ αυτό ευθύνονται άλλοι, οι οποίοι καλό είναι να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες τώρα, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη του φαινομένου.

Κι αυτό, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι πριν από την ανακοίνωση των όποιων στοιχείων της Στατιστικής ενημερώνεται πάντα μια με δύο ημέρες νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου.

Για άρση κάθε παρεξήγησης, μάλιστα, την ίδια «εσωτερική πληροφόρηση» έχουν όλες οι κυβερνήσεις, ακόμη και από πολυεθνικούς οίκους αξιολόγησης, που σπεύδουν να ενημερώσουν τις χώρες για το περιεχόμενο της έκθεσής τους, είτε αυτό είναι θετικό, είτε είναι αρνητικό, πριν αυτές δοθούν στη δημοσιότητα.

Το σοβαρό λάθος όμως είναι που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και γενικά η κυβέρνηση ανέμεναν παραδόξως ανάπτυξη της οικονομίας, σε ένα τρίμηνο όπου κυριάρχησε η αβεβαιότητα και η απραξία.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται ότι ο χρόνος είναι χρήμα και ότι το κόστος της καθυστέρησης στην αξιολόγηση αντανακλάται αυτόματα στην οικονομία.

Το γεγονός αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό, καθώς συνεχίζεται η ίδια παρελκυστική πολιτική σε όλες τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, θεωρώντας ότι έτσι τηρείται η δέουσα σκληρή και μη ενδοτική στάση.

Αλλά εχει αποδειχθεί πολλαπλώς, ότι αυτή η τακτική, που οδηγεί σε καθυστέρηση, κοστίζει ακριβά.

Προς επίρρωσιν όλων αυτών, αρκεί η παράθεση των ίδιων των στοιχείων της Στατιστικής, από τα οποία προκύπτει ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 η αβεβαιότητα στοίχισε στην οικονομία πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

Το δυσάρεστο είναι ότι αυτή η αβεβαιότητα που συνεχίζεται είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει αρνητικά και το 2017, καθώς ήδη στη διελκυστίνδα του διαλόγου έχει χαθεί και το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Και όσο διαρκεί αυτή η εκκρεμότητα, η οικονομία θα συνεχίσει φυσικά να κινείται σε τεντωμένο σχοινί και θα χάνεται η ευκαιρία για να αποκτήσει έναν στοιχειώδη, έστω, ρυθμό ανάπτυξης.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι φόβοι για νέες παρατάσεις, αφού πολλοί αρέσκονται σε προφητείες του τύπου από... Μάρτη καλοκαίρι, τότε οι εξελίξεις δεν θα είναι απλώς αρνητικές. Θα είναι τραγικές.

Λάθος σαφώς η έλλειψη έγκαιρης πληροφόρησης για τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά μεγαλύτερο λάθος είναι η υπεραισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά, όταν όλα βρίσκονται στον αέρα... και όλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com