Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ... ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Σήμα κινδύνου για το τραπεζικό σύστημα, καθώς η αβεβαιότητα που εντείνεται όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση επιδεινώνει τη χρηματοοικονομική τους θέση και δυσχεραίνει την προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων εξέπεμψε κορυφαία πηγή που γνωρίζει τα θέματα των διαπραγματεύσεων.Το μήνυμα ήταν σαφές: «Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί άλλος χρόνος για την αξιολόγηση και τα κόκκινα δάνεια γιατί η οικονομία θα πληρώσει το τίμημα... Απαιτούνται επειγόντως καλά νέα που θα σηματοδοτήσουν την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου για τις τράπεζες και την οικονομία».

Οπως σχολίασε η εν λόγω πηγή, «το ξεκίνημα του 2017 ήταν κάπως απογοητευτικό για τις τράπεζες», (μετά την πρόοδο που σημειώθηκε το περασμένο έτος), κάτι που αποτυπώνεται στην μείωση των καταθέσεων, την αναστροφή της πτωτικής πορείας των επισφαλών δανείων και την αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από τον ELA κατά 300 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά εδώ και εννέα μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό είναι κρίσιμης σημασίας για την εδραίωση ενός κλίματος που θα διευκολύνει την επιστροφή των καταθέσεων και τη διαδικασία εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, καθώς ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή NPL's (που ανερχόταν στα 106,9 δισ. ευρώ ή 50,5% τον Σεπτέμβριο του 2016) είναι υπερβολικός και δεν επιτρέπει στις τράπεζες να χρηματοδοτούν ομαλά την οικονομία.

Ρυθμίσεις
Πέρα από τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, κρίσιμης σημασίας είναι να θεσπιστούν (ή να τεθούν σε εφαρμογή όπου έχουν ήδη νομοθετηθεί) μια σειρά σημαντικών ρυθμίσεων, από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που «υπογράφουν» τις αναδιαρθρώσεις των προβληματικών δανείων, έως τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη διευθέτηση του «αγκαθιού» του αναβαλλόμενου φόρου. Η πηγή υπογράμμισε ότι οι τράπεζες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών (αυτούς δηλαδή που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και δεν το πράττουν), με πρωτοβουλίες όπως την ταχεία ανάκτηση των ενεχύρων που «θα ενίσχυε την αντίληψη ότι οι τράπεζες αναλαμβάνουν δράση» και θα συνέβαλε στη δημιουργία κουλτούρας πληρωμών.

Παρά το κακό ξεκίνημα και τις καθυστερήσεις που καταγράφεται, ζήτημα αναθεώρησης των στόχων που έχουν τεθεί από την Ενιαία Αρχή Εποπτείας των Τραπεζών (SSM) για την μείωση των επισφαλειών σε 66,7 δισ. ευρώ έως το 2019 από 106,9 δισ. ευρώ πέρυσι (δηλαδή στο 34% του συνόλου των δανείων από 51%) δεν τίθεται στην παρούσα φάση. «Πρόκειται για μεσοπρόθεσμους στόχους και οι καθυστερήσεις δεν είναι κάτι καινούριο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος υπογράμμισε πάντως ότι οι στόχοι πρέπει να είναι «φιλόδοξοι μεν, ρεαλιστικοί δε» και να μην αποτελούν «ευσεβείς πόθους» και η πρόοδος προς την επίτευξή τους θα αξιολογείται από τον SSM σε συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν. Σημείωσε δε πως στη μείωση των επισφαλειών σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι αλλαγές σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα οδηγήσουν στην σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων από στελέχη ανεξάρτητα και πεπειραμένα βάσει του προφίλ ρίσκου της κάθε τράπεζας.

Η ίδια πηγή ανέφερε τέλος πως το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων δεν αποτελεί... ελληνική ιδιαιτερότητα. «Χρειαζόμαστε όλα τα πιθανά και διαθέσιμα εργαλεία για την επίλυσή του», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην πρόταση για τη σύσταση πανευρωπαϊκής «bad bank» που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). Αν και δεν αποτελεί πανάκεια όπως είπε, εντούτοις θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση των τραπεζών, αφού τώρα οι συνθήκες ευνοούν τους αγοραστές και όχι τους πωλητές των «κόκκινων» δανείων. Οσο για τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα γίνουν το 2018, αναφέρθηκε ότι είναι πολύ νωρίς για να προδικάσει κανείς τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, αφού δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί τα κριτήρια και οι όροι. «Ο πιστωτικός κίνδυνος όμως θα παραμείνει στο επίκεντρο και εάν οι τράπεζες δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο στην αντιμετώπιση των NPL’s, τότε τα αποτελέσματα δεν θα είναι τόσο καλά όσο θα ήταν υπό άλλες συνθήκες...».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com