Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Εγκλωβισμένοι στη στασιμομιζέρια

Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά για την οικονομία αποδεικνύουν ότι η αβεβαιότητα πληγώνει. Οτι η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης κάνει μεγάλο κακό και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο μια διαδικασία που δεν έχει κανένα νόημα.




Οπως είχε πει και ο Γ. Χουλιαράκης, «καλύτερα μια συμφωνία τώρα κι ας είναι χειρότερη, παρά μια συμφωνία καλύτερη μετά από πέντε μήνες».

Η παρατεταμένη και χωρίς ουσιαστικό, παρά μόνο επικοινωνιακό, λόγο διαπραγμάτευση βλάπτει σοβαρά την οικονομία. Οι καταθέσεις φεύγουν από τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται ραγδαία, οι επιχειρήσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό δείχνουν ότι ο κόσμος έχει εξαντληθεί από τους φόρους. Η υπεραπόδοση στα έσοδα φρέναρε και μαζί με τη στάση πληρωμών του Δημοσίου στους ιδιώτες, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα πληγώσει και τον προϋπολογισμό. Θα πλήξει τους στόχους για πλεόνασμα και θα χαθεί η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται.

Οπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα πρέπει να έχει πλεόνασμα 3,5% τα επόμενα χρόνια, όμως, κάτι τέτοιο μοιάζει ανέφικτο την παρούσα χρονική στιγμή, με τους πολίτες να μην είναι σε θέση να «βάλουν πλάτη» και την οικονομία να μην αλλάζει ρότα.

Οσο θα συνεχίζεται αυτή η «στασιμομιζέρια» τόσο θα βρίσκεται εγκλωβισμένη η χώρα σε μια ατέρμονη συζήτηση για τα μνημόνια, τα μέτρα, τη λιτότητα.

Από παντού χτυπούν καμπανάκια για την αξιολόγηση. Από τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες, το Χρηματιστήριο, τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι αποφεύγουν την Ελλάδα. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι όσοι ποντάρουν στην... παράταση της διαπραγμάτευσης κάνουν λάθος. Γιατί ακόμη και μια καλύτερη συμφωνία θα πρέπει να μπει στη ζυγαριά με τη ζημιά που θα έχει προκληθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Και είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι προς το συμφέρον της χώρας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com