Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΕΚΑΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΜΙΑΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δέκα ημέρες πυκνών επαφών σε όλα τα επίπεδα, με πιθανές ακόμη και έκτακτες προ-συναντήσεις, σε ανώτερο επίπεδο πριν από τις 20 Μαρτίου που συνεδριάζει το Eurogroup όπως έχει γίνει και σε άλλες περιστάσεις υπό την «αιγίδα» του Γ. Ντάισελμπλουμ, κρίνουν τον χρόνο οριστικοποίησης μιας συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές

ς.

Ξένοι αξιωματούχοι θεωρούν πως οι συντάξεις και το εργασιακό είναι τα μεγάλα «αγκάθια», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μένει να «κλειδώσει» ο συνδυασμός παρεμβάσεων με τον οποίο θα προκύψουν έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από την περικοπή του αφορολόγητου, με όλες τις πλευρές όμως να έχουν αποδεχθεί πως από τη μείωση του αφορολόγητου θα εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, όμως, η διαπραγμάτευση κυκλώνεται από κλιμακούμενη αβεβαιότητα για την επίπτωση που θα έχει στα δημοσιονομικά του 2018, η διαφαινόμενη απόκλιση στους στόχους για την ανάπτυξη, θέμα που συντηρεί την απειλή να ανοίξει πάλι θέμα για μέτρα και ως προς αυτό.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Δεκαήμερο - φωτιά, αλλιώς συμφωνία στις 22 Μαΐου
Σιωπηρά, εντός και εκτός Ελλάδας, θεωρούν ότι ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% πρακτικά δεν είναι πια στο τραπέζι, και το ιδανικό σενάριο θα «έβλεπε» την ανάπτυξη να προσγειώνεται στην περιοχή του 2%. Αυτό σε συνδυασμό με τη διαρκή ανησυχία για τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων από την αξιολόγηση, στην πραγματική οικονομία και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, σε μια καθοριστική καμπή για την ελληνική οικονομία, διατηρούν μια αίσθηση επείγοντος στις διαπραγματεύσεις. Αίσθηση που ενισχύεται και από το ότι πρακτικά η αξιολόγηση έχει ήδη εισέλθει στη διακεκαυμένη ζώνη μιας, πρωτοφανούς έντασης, προεκλογικής περιόδου, σε Γαλλία και Γερμανία.

Δεκαήμερο - φωτιά, αλλιώς συμφωνία στις 22 Μαΐου

Τα δεδομένα έως τώρα, με την αναχώρηση της τρόικας, και τη διατήρηση δύσκολων ζητημάτων όπως οι συντάξεις και το εργασιακό σε εκκρεμότητα, δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA) στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου και η προσοχή στρέφεται περισσότερο στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup, στις 7 Απριλίου, στη Μάλτα, με ανοικτό το ενδεχόμενο, η οριστικοποίηση μιας συνολικής συμφωνίας να παραταθεί έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Την ερχόμενη εβδομάδα και στις τηλεδιασκέψεις που έχουν προγραμματιστεί σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο επικεφαλής, θα καταβληθεί προσπάθεια να διευρυνθούν οι συγκλίσεις και να ενισχυθεί ο βαθμός προόδου έως το Eurogroup τη Δευτέρα. Με τα δεδομένα έως τώρα, φαίνεται πως καμία πλευρά δεν θέλει να δείξει πως υπάρχει κλίμα εμπλοκής ή αποτυχίας, αν και όπως εύστοχα ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, όλοι θεωρούν πως είναι νωρίς να εικάσουμε πότε θα επιτευχθεί συμφωνία. Μέσα στις επόμενες μέρες εκτός από τις συντάξεις και τα εργασιακά, που όπως όλα δείχνουν θα εξεταστούν και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2018. Η Αθήνα αλλά και η ευρωπαϊκή πλευρά των Θεσμών κάνουν λόγο για ασήμαντες διαφορές, το ΔΝΤ όμως φέρεται να έχει πιο σοβαρές ενστάσεις. Η συζήτηση δυσκολεύει και υπό το βάρος των -επί τα χείρω- αναθεωρήσεων των στοιχείων του 2016 για την ύφεση. Πάντως στόχος όλων των πλευρών, σίγουρα των ευρωπαϊκών θεσμών, φαίνεται πως είναι στο Eurogroup στις 20 Μαρτίου να προκύψει μια θετική ανακοίνωση για την Ελλάδα, αφού το ενδεχόμενο συμφωνίας δεν διαφαίνεται.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Άλλωστε όπως επισημαίνουν ξένοι αξιωματούχοι, η οριστικοποίηση των μέτρων για τη διετία 2019 - 2020 είναι πρακτικά μέρος της αξιολόγησης, αφού οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Σε αυτό άλλωστε θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και άλλα ζητήματα σχετικά με τους στόχους για τα πλεονάσματα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επίσης, ανοικτή, συζήτηση για το χρέος.

Στο πλαίσιο αυτό σενάρια περί ολοκλήρωσης του SLA χωρίς να έχουν κλειδώσει οι άλλες, σοβαρές για την τρόικα και ειδικά για το ΔΝΤ εκκρεμότητες των μέτρων του 2% του ΑΕΠ δεν είναι στο τραπέζι και τα μέτρα θα πρέπει να νομοθετηθούν, τώρα, για να μπορέσει να προκύψει συμφωνία και με όλα τα άλλα βήματα για χρέος και πλεονάσματα. Εκτιμάται πάντως πως μόλις γίνει η νομοθέτηση των μέτρων, τα επόμενα βήματα θα μπορέσουν να τρέξουν σχετικά γρήγορα, εφόσον δεν προκύψει σκηνικό έντασης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ που καλούνται να δώσουν τα χέρια σε δύο τομείς: Ο πρώτος είναι ο χρόνος που θα ισχύουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, με επικρατέστερο σενάριο την πενταετία χωρίς όμως να αποκλείεται και η τριετία, και ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ως προς το τελευταίο στελέχη με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν πως σε τεχνικό επίπεδο όλα είναι σε προχωρημένο στάδιο και μιλάμε για παρεμβάσεις στο πλαίσιο των όσων έχουν ήδη προδιαγραφεί στο ανακοινωθέν του Eurogroup τον Μάιο.

Μεγάλη και καθοριστική εκκρεμότητα και σε αυτό το στάδιο, παραμένουν οι αριθμοί, που θα αποτελέσουν προϊόν πολιτικής συμφωνίας, για παράδειγμα το ύψος στο οποίο θα «φιξαριστεί» το επιτόκιο στα δάνεια της Ελλάδας. Οι αριθμοί όμως είναι εκείνοι που θα αποσαφηνίσουν τελικά τις γενικές αρχές της αναδιάρθρωσης, όπως αυτή έχει περιγραφεί, θα καθορίσουν το εύρος της, αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχει στο ελληνικό χρέος και κυρίως στην αγορά.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com