Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Προβόπουλος: Πολύ πιθανό ενδεχόμενο ένα τέταρτο μνημόνιο

«Ποιος ξένος θα επενδύσει στη χώρα μας αν συνεχίσει να πλανάται ο φόβος του Grexit;», διερωτάται ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι συζητήσεις για Grexit συνεχίζονται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Εκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου το οποίο όπως είπε θεωρεί πολύ πιθανό.



Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μια χώρα να ταλαιπωρείται και να μην μπορεί να βγει από το αδιέξοδο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Δεν είναι δυνατόν να κόβουμε συνέχεια συντάξεις και εισοδήματα των εργαζομένων και των άλλων φορέων και να αφήνουμε στην άκρη μεταρρυθμίσεις που είναι οι μόνες που μπορούν να βγάλουν από το αδιέξοδο την χώρα, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

«Έγιναν μεταρρυθμίσεις οι οποίες κανονικά δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Και για αυτό ο κόσμος φοβάται την λέξη μεταρρύθμιση. Διότι την έχει ταυτίσει με μείωση των αποδοχών του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, δήλωσε ότι ακόμα και να κλείσει θετικά έχουμε ήδη χάσει ένα εξάμηνο από το έτος.

«Πιστεύει κανείς ότι μετά από μία τόσο έντονη ζεστή συζήτηση όλους αυτούς τους μήνες περί ενδεχομένου Grexit, την επόμενη ημέρα ξαφνικά τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα του 8% θα κατηφορίσουν προς τα επιτόκια του 3- 3,5 - 4% που είναι τα λογικά επιτόκια με τα οποία μπορεί η χώρα κάποια στιγμή, και πρέπει, πριν την εκπνοή του μνημονίου, να βγει στις αγορές και να δανειστεί εκ νέου;», όπως υπογράμμισε.

Οπως ανέφερε, η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει στις αγορές από τα μέσα της χρονιάς, κάτι που δεν συμβαίνει, ενώ τόνισε ότι θεωρεί πολύ πιθανό ενδεχόμενο ένα τέταρτο μνημόνιο.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αναφορά του ότι σε περίπυωση που συνεχιστεί η τάση φυγής καταθέσεων και κόκκινων δανείων, η χρονιά θα κλείσει με πολύ δυσμενή αποτελέσματα για τις τράπεζες και του χρόνου θα πρέπει να υποβληθούν σε στρες τεστ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com