Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Οι επιπτώσεις του Brexit στον ελληνικό τουρισμό και τις εξαγωγές

«Το βάθος και το εύρος των συνεπειών του Brexit σαφώς θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, ως ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενους κινδύνους σε δύο επίπεδα».



Αυτό υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα ο κ. Μίχαλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Η προοπτική και μόνο μιας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από τους προηγούμενους εννέα μήνες που πραγματοποιήθηκε το βρετανικό δημοψήφισμα έδειξε να προβληματίζει εντονότατα το σύνολο της ΕΕ. Το βάθος και το εύρος των συνεπειών του Brexit σαφώς θα εξαρτηθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, ως ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενους κινδύνους σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο αφορά το πρακτικό μέρος των σχέσεων Ε.Ε. και ΗΒ στη μετά την έξοδο εποχή. Το δεύτερο αφορά τον κίνδυνο για την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή το Brexit. Οφείλουμε, λοιπόν, ως επιχειρηματική κοινότητα να απευθύνουμε κάλεσμα στις Ευρωπαϊκές ηγεσίες να αντιμετωπίσουν αυτό τον κίνδυνο. Προστατεύοντας τις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η ενιαία αγορά.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά σε αξία τα 2 δισ. ευρώ (1,70 δισ. λίρες). Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατέλειπε έλλειμμα ύψους 115,99 εκατ. λιρών. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016 ανήλθε στα 793,32 εκατ. λίρες, ενώ η αξία των ελληνικών εισαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 909,33 εκατ. λίρες. Επομένως, η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ που εκτιμάται ότι θα συντελεστεί λόγω του Brexit θα κάνει ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα για τους Βρετανούς, κάτι που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, θα έχει συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές.

Και στον τουρισμό αναμένεται μείωση του αριθμού των τουριστών προς την Ελλάδα. Η σημασία της βρετανικής αγοράς είναι καίρια για τον ελληνικό τουρισμό δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της (2,4 εκατ. επισκέπτες/2 δισ. ευρώ έσοδα το 2015). Επίσης, προβλήματα θα υπάρξουν στις τράπεζες λόγω της μείωσης της αξίας του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών από τοποθετήσεις σε βρετανικές τράπεζες, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστό τι θα συμβεί με τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο."


 
website counter
friend finderplentyoffish.com