Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΧΑΜΕΝΑ EUROGROUP ΚΑΙ ΟΡΟΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Λανθασμένες εκτιμήσεις αναφορικά με τους συσχετισμούς στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας ή, απλά, εσκεμμένη δημιουργία εντυπώσεων, με στόχο να κερδηθεί πολιτικός χρόνος; Όποιος και αν είναι ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση έχασε όλα τα «στοιχήματα» και τα χρονικά ορόσημα που είχε θέσει για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, το μόνο σίγουρο παραμένει ότι το κόστος τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο -κυρίως- στο πεδίο της οικονομίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα υψηλό.



Όπως σχολιάζουν μάλιστα κάποιοι με αρκετή δόση ειρωνείας, αναφερόμενοι στο αδιέξοδο που έχει προκύψει, «η κυβέρνηση θυμίζει τη γάτα, που κυνηγά την ουρά της». Μια απλή καταγραφή των δηλώσεων που κατά καιρούς έγιναν και των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν από την κυβέρνηση, αλλά διαψεύσθηκαν, αρκεί, για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που υπάρχει.

Διαβεβαιώσεις από πέρσι
Ήταν, στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, λίγο μετά τον ανασχηματισμό, όταν ο πρωθυπουργός, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου διαβεβαίωνε - ενόψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «Κλείνουμε έγκαιρα, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες την αξιολόγηση. Ξεκινά στο Eurogroup η συζήτηση για το χρέος. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 εντάσσονται τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Το ορόσημο αυτό όμως χάθηκε και οι ελπίδες μετατοπίστηκαν για το... νέο έτος και το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Αυτή τη φορά από το Μαξίμου μιλούν για «πολιτική λύση» επί όλων των ανοιχτών θεμάτων ώστε να μην αφήσουν ανοιχτά «παράθυρα» για νέες απαιτήσεις εκ μέρος κάποιων εκ των Θεσμών -και κυρίως του ΔΝΤ- στο μέλλον. Ο δε Αλ. Τσίπρας μέσω συνέντευξής του ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία». Οι ελπίδες διαψεύδονται για ακόμη μια φορά, καθώς διαπιστώθηκε μηδενική πρόοδος σε όλα τα ζητήματα -αγκάθια και ο νέος στόχος μετατίθεται για τον Φεβρουάριο.

Ενόψει του νέου Eurgoroup της 20ής Φεβρουαρίου, το Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαιτέρως αισιόδοξο, επιμένει δια τους κυβερνητικού εκπροσώπου πως «η Συμφωνία την οποία διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» και εμφανίζει ως «κύριο σύμμαχο σε αυτή τη διαπραγματευτική προσπάθεια την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας».

Νέο αφήγημα
Η νέα ψυχρολουσία και η απογοήτευση των ελπίδων, αναγκάζει το Μαξίμου σε υιοθέτηση νέου αφηγήματος, προκειμένου να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις υψηλές απαιτήσεις των δανειστών. Οι επιτελείς της κυβέρνησης πανηγυρίζουν για «το τέλος της λιτότητας«, βαφτίζουν τα μέτρα «μεταρρυθμίσεις» και οχυρώνονται πίσω από τη ρητορική ότι η συμφωνία που επετεύχθη είναι «δημοσιονομικά ουδέτερη», βάζοντας στη δημόσια συζήτηση την έννοια των «αντίμετρων».

Νέα ημερομηνία, νέος στόχος πλέον εντός Μαρτίου, με τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ στις 3 Μαρτίου να δηλώνει ότι «είναι απολύτως εφικτή η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου». «Μια ολιστική συμφωνία για την Ελλάδα είναι αμοιβαία επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους», πρόσθετε. Δυστυχώς όμως τη θέση αυτή δεν συμμερίστηκαν οι εταίροι και έτσι στο τελευταίο Eurogroup, για ακόμη μια φορά δεν βγήκε λευκός καπνός.

Πλέον ουδείς μιλά συγκεκριμένα για νέο ορόσημο -όπως για παράδειγμα αυτό του Eurogroup της 7ης Απριλίου- με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατεβάζει τον πήχυ λέγοντας πως «στόχος παραμένει μια συνολική συμφωνία, ει δυνατόν και εντός Απριλίου». Όπως φαίνεται ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών θα συνεχιστεί, για όσο τουλάχιστον αντέχει η κυβέρνηση και η χώρα...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com