Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Εξαιρετικές ευκαιρίες στην αγορά εργασίας δημιουργεί το Internet of the Things

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί στις αρχές της δεκαετίας του '70 ότι θα μπορούσε να φτάσει στις μέρες μας το personal computing και δη το mobile computing; Ουδείς, ούτε καν οι Στιβ Τζόμπς και Μπιλ Γκέιτς, τόνισε, στη διάρκεια της ομιλίας του, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Drexel των ΗΠΑ και ιδρυτής της εταιρείας Netronix, Βασίλης Νάσης, παρουσιάζοντας τα «χαρακτηριστικά» και τη φιλοσοφία του Internet of the Things (IoT).





Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με πολλά νεανικά πρόσωπα που «διψούσαν» για πληροφορίες σε σχέση με ό,τι νέο στον τομέα του IoT (επί το ελληνικότερον «ίντερνετ των αντικειμένων»), ο κ. Νάσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΙοΤ μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Πρόκειται, όπως είπε, για την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», φιλοσοφία της οποίας είναι, πως «πλέον όλα, τα πάντα, σε βάθος δεκαετίας, θα είναι συνδεδεμένα με το ίντερνετ, είτε αυτό έχει να κάνει με αυτοκίνητα, αρκετά εκ των οποίων είναι ήδη συνδεδεμένα με το ίντερνετ, είτε αυτό έχει να κάνει με τον τομέα της περίθαλψης, είτε με ο,τιδήποτε άλλο».

Αγορά με εξαιρετικές ευκαιρίες και υπηρεσίες από το...μέλλον

Οι νέες εξελίξεις και τάσεις δημιουργούν μια τεράστια αγορά, η οποία υπολογίζεται -σύμφωνα με διεθνείς οίκους- να αγγίζει τουλάχιστον τα 30 τρισ. δολάρια, δημιουργώντας ευκαιρίες σε τομείς όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η περιβαλλοντική παρακολούθηση, οι αυτοματοποιήσεις κτιρίων κοκ. Επιχειρώντας να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της αγοράς, ο κ. Νάσης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι, «η αυτοκινητοβιομηχανία "αγγίζει" τα 10 τρισ. δολάρια. Εδώ μιλάμε για μια νέα αγορά, η οποία θα αναπτυχθεί σε βάθος δεκαετίας και θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι η αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό δείχνει και τον όγκο της αγοράς, αλλά και τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν».

Τί θα προσφέρει η αγορά του ΙοΤ; Σύμφωνα με τον κ. Νάση, θα δημιουργηθούν, μεταξύ άλλων, καλύτερες υπηρεσίες, ιδίως στον τομέα της προληπτικής συντήρησης (preventative maintenance), θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των ατόμων, θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας, που δεν αφορά μόνο τους προγραμματιστές ή τους μηχανολόγους. Επίσης, θα βοηθήσει (το ΙοΤ) να δημιουργηθούν προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες -σύμφωνα με τον ίδιο- ήταν ανέφικτο να δημιουργηθούν στο παρελθόν.

Το ΙοΤ θα αναπτυχθεί περισσότερο στον βιομηχανικό τομέα, σημείωσε ο κ. Νάσης και προσέθεσε ότι το Internet of the Things δημιουργήθηκε τώρα και όχι πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, διότι -όπως είπε- «για να γίνει πραγματικότητα χρειάστηκε πρώτα να δημιουργηθεί μια αγορά που το χρειάζεται».

«Ζούμε σε μια κοινωνία που είναι addicted driven. Κοιτάζουμε κάθε λίγο τον καιρό [...] Έχει δημιουργηθεί ένας «εθισμός» (addiction) γύρω από τον τομέα των δεδομένων», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε, ότι πέρα απ' ό,τι έχει να κάνει με αυτόν τον «εθισμό» χρειάστηκε επίσης, να δημιουργηθούν και άλλες απαραίτητες υποδομές (cloud services, μεταφοράς δεδομένων) κά

Δίνοντας, εξάλλου, ένα από τα παραδείγματα εταιρειών στο εξωτερικό, που έχουν ήδη κάνει «βήματα στον συγκεκριμένο τομέα, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως, «η Rolls Royce η οποία έχει μηχανές αεροσκαφών και είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητήρων, δεν πουλά μηχανές σε εταιρείες αεροσκαφών. Τις νοικιάζουν, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σ' αυτά τα δεδομένα. Τα δεδομένα που μεταφέρονται εβδομαδιαίως μεταξύ αεροσκαφών και υπολογιστών στο έδαφος ξεπερνούν τα 2 Petabytes (σ.σ. ένα Petabyte αντιστοιχεί σε 1 εκατομμύριο GB)».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com