Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

ΤΟ PLAN Β ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕSΜ Φεύγει το ΔΝΤ με εξαγορά δανείων 12 δισ. ευρώ

Με έκθεση, στο ελληνικό πρόγραμμα, περίπου 12 δισ. ευρώ σήμερα, το ΔΝΤ καθορίζει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων και το συνολικό συμβιβασμό που επιχειρείται, ει δυνατόν έως τον Μάιο.Στο παρασκήνιο όμως χαράσσονται Plan B, για ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου, με πιθανή εξαγορά των δανείων του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Μάλιστα όπως εκτιμούν έμπειροι παρατηρητλες με γνώση των ευρύτερων διαπραγματεύσεων, η παροχή της δυνατότητας απεμπλοκής μετά το 2018 θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εγγύηση για να μπεί σε αυτή τη φάση το Ταμείο με συμβολικά κεφάλαια έως 6 δισ. ευρώ, στο τρέχον πρόγραμμα και να διευκολυνθεί έτσι η Γερμανία που αντιμετωπίζει εκλογές.

Η εμμονή του σκληρού, νεοφιλελεύθερου, γερμανικού κατεστημένου, όπως αυτό εκφράζεται μέσω του Β. Σόιμπλε, διατηρεί αλυσοδεμένο το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον έως την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο, στη Γερμανία. Παραμένει δε πιθανό το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής εμπλοκής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με συμβολικά ποσά της τάξης των 5 δισ. ευρώ όπως είχε διαρρεύσει στις «παρυφές» της πρόσφατης συνάντησης Μέρκελ - Λαγκάρντ, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, πριν από τις γερμανικές εκλογές. Χθες μάλιστα δημοσίευμα του Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζήτησεων υποστηρίζει πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα μικρό δάνειο 3 - 6 δισ. ευρώ εξαλείφοντας ένα πολιτικό εμπόδιο για την Αγκ. Μέρκελ καθώς τρέχει η προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή της το Σεπτέμβριο. Κλειδί όμως για την απόφαση της μίνιμουμ εμπλοκής, σε αυτή τη φάση, θα μπορούσε να είναι η παροχή μιας εγγύησης προς το Ταμείο ότι θα είναι δυνατή η επαναγορά του χρέους του από τον ESM, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, από το 2018 και μετά, σύμφωνα με πληροφορίες της "Η". Με τον τρόπο αυτό το Ταμείο θα μπορούσε να έχει την απαραίτητη εγγύηση προς το διοικητικό του συμβούλιο, ότι θα πάρει πίσω τα χρήματά του, με δεδομένο ότι για το ΔΝΤ η εμπλοκή στην Ελλάδα εκτιμάται πως δεν είναι κάτι θεμιτό πλέον. Παράλληλα θα μπορέσουν να εκταμιευθούν χρήματα προς την Ελλάδα και να μην προκύψει πιστωτικό πρόβλημα τον Ιούλιο, όταν η χώρα αντιμετωπίζει πληρωμές 7,5 δισ. ευρώ. Η κατεύθυνση ενδεχόμενης αποπληρωμής χρέους προς το ΔΝΤ, έχει ήδη περιγραφεί σε γενικές γραμμές από το Eurogroup, όταν είχε γίνει λόγος για διαχείριση παθητικού και πρόωρη μερική αποπληρωμή των υπαρχόντων επίσημων δανείων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, για το χρέος, μετά το 2018 ειδικά αφού τα δάνεια του ΔΝΤ είναι ακριβότερα από εκείνα του ESM. H εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ, θα μπορούσε να γίνει μέσω ανεκμετάλλευτων πόρων από το τρέχον πρόγραμμα, στο τέλος του, το καλοκαίρι του 2018.

Επιβεβαίωση
Στήριξη από Κρ. Λαγκάρντ ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Σύμμαχο στο πρόσωπο της ... Κριστίν Λαγκάρντ αναζήτησε ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αποκάλυψε η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ στην εφημερίδα Le Parisien. Η κυρία Λαγκάρντ επέμεινε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και στην προσπάθεια που κάνει προκειμένου να πείσει επ’ αυτού τους Ευρωπαίους ηγέτες. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε επί λέξει πως «για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα -πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός- εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας». «Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες, όπως με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων» εξήγησε η επικεφαλής του Ταμείου. Ιδιαίτερα «γλαφυρή» ήταν πάντως και στην απάντησή της αναφορικά με το πώς θα μπορούσαν να πεισθούν οι πιστωτές. «Παίρνουμε το ραβδί του προσκυνητή και περιοδεύουμε, εξηγώντας και ξαναεξηγώντας και ξαναεξηγώντας. Αυτό προσπαθώ να κάνω» είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

H δήλωση αυτή προκάλεσε αίσθηση στην Αθήνα και λίγο αργότερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός ερωτώμενος σχετικά επιβεβαίωσε το γεγονός: «Με την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό οτι έχω κατά καιρούς επικοινωνία. Όχι πάντοτε εύκολη αλλά ειλικρινή και έντιμη και είναι αλήθεια ότι ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του, να μην σπαταλάει τον χρόνο του, να κρατήσει μια σταθερή θέση και με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Και αναφέρομαι στα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Ναι ζήτησα την δέσμευση του ΔΝΤ ότι δηλαδή δεν θα είναι α λα καρτ μόνο με μέτρα αλλά και στο ζήτημα του χρέους. Η γνωστή ευρωπαϊκή πρακτική πετάμε την μπάλα μπροστά αλλά να περάσουμε σε μια συνολική λύση για το πρόβλημα».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com