Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Τα smartphones γίνονται πιο... έξυπνα

Smartphones σημαίνει «έξυπνα» κινητά, αλλά η νέα τάση που κάνει όλο και πιο αισθητή την εμφάνισή της είναι αυτή που θέλει τους κατασκευαστές να κάνουν τα smartphones που διαθέτουν ακόμη πιο έξυπνα.



Για την ακρίβεια, τα νέα smartphones αρχίζουν πλέον να ενωματώνουν λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence - AI) φθάνοντας στο σημείο να προσφέρουν τη δυνατότητα στους χρήστες τους να μπορούν να κάνουν παραγγελίες απευθείας από το smartphone τους χρησιμοποιώντας απλά τη φωνή τους.

Google Assistant
Για παράδειγμα, όλες οι νέες «ναυαρχίδες» των μεγάλων κατασκευαστών που παρουσιάστηκαν στη Βαρκελώνη στο πλαίσιο του πρόσφατου Mobile World Congress υποστηρίζουν το Google Assistant, τον ψηφιακό βοηθό της Google που απαντά στις ερωτήσεις του χρήστη αλλά επιπλέον βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μπορεί όχι μόνο να απαντά σε ερωτήσεις, αλλά και να κάνει προτάσεις προς τον χρήστη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η LG έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία της με την Google για το συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του G6, στο οποίο γενικότερα έχει επιδιωχθεί να είναι λίγο πιο έξυπνο και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη αλλά και στις συνθήκες που βρίσκεται.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με άλλες συσκευές, όπως είναι το Sony Xperia XZ Premium, το οποίο επίσης κινείται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της «εξυπνάδας» του.

Alexa
Σημειωτέον πάντως πως στο συγκεκριμένο τομέα η Google δεν «παίζει» μόνη της καθώς υπάρχει ανταγωνισμός, όπως είναι η Alexa της Amazon.

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι Lenovo (για τα νέα Moto G5 και G5 Plus) και Alcatel ανακοίνωσαν ότι αξιοποιούν σε smartphones τους τις δυνατότητες της Alexa, ένα σαφές δείγμα των προθέσεων που υπάρχουν. Πάντως, όπως σημείωναν στελέχη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των smartphones βρισκόμαστε ουσιαστικά στην αρχή μίας νέας εποχής για τα smartphones, τα οποία εμφανισιακά μπορεί να μοιάζει δύσκολο να αλλάξουν αλλά στο εσωτερικό τους θα υπάρξουν ουκ ολίγες αλλαγές τα επόμενα χρόνια καθώς θα γίνουν πολύ πιο «έξυπνα». Και η αύξηση των ταχυτήτων σύνδεσης με τα δίκτυα επόμενης γενιάς θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο ώστε τα smartphones να μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα στους καταναλωτές, έχοντας τη δυνατότητα άμεσης και ταχείας σύνδεσης με το cloud και τις υπηρεσίες μέσω αυτού.

Και το επόμενο βήμα θα είναι η ενσωμάτωση της δυνατότητας χρήσης εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητα. Κάτι που δοκιμάζουν ήδη κατασκευαστές όπως η Samsung που παρουσίασε μάλιστα και ορισμένα δείγματα στο MWC 2017.

Αύξηση 3% το 2017 προβλέπει η IDCΜ
Στα 3,5 τρισ. οι ψηφιακές δαπάνες

Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3% αναμένεται να καταγράψει, κατά το 2017, η παγκόσμια αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ποσοστό μεγαλύτερο από την άνοδο 2%, που πέτυχε ο κλάδος το περασμένο έτος.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η γνωστή εταιρεία ερευνών IDC, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες για λύσεις και υπηρεσίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών θα φθάσουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα 3,5 τρισ. δολάρια, με τις αναδυόμενες αγορές να είναι εκείνες που θα καθοδηγήσουν την άνοδο της αγοράς, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αναλυτές της εταιρείας υπογραμμίζουν ότι οι θετικοί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφονται εν τω μέσω παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, η οποία σαφέστατα επηρεάζει το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα ανά τον πλανήτη.

Οι δαπάνες μόνο για την πληροφορική θα ενισχυθούν κατά 3% το 2017, ποσοστό μικρότερο την περίοδο 2012-2015, όταν διευρυνόταν με ρυθμούς της τάξης του 5%-6%. Οι αναλυτές της IDC αποδίδουν την υποχώρηση της αγοράς τόσο στην εξασθένιση των επιχειρηματικών επενδύσεων στο IT, όσο και των καταναλωτικών αγορών στους τομείς των PCs, των smartphones και των tablets.

Gadgets

Nokia 3310
Η επιστροφή του... κλασικού


[-]

Η συγχρονή εκδοχή μίας από τις συσκευές με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι ένα από τα μοντέλα με τα οποία επαναλανσάρεται το brand της Nokia. Το νέο Nokia 3310 είναι λεπτό, ελαφρύ και εξαιρετικά ανθεκτικό με μεγάλη αντοχή και απευθύνεται σε όσους δεν αναζητούν ένα smartphone αλλά ένα «παλιάς φιλοσοφίας» κινητό τηλέφωνο. Στην Ελλάδα αναμένεται προς το τέλος του επόμενου μήνα με την τιμή να εκτιμάται ότι θα κινείται στα επίπεδα των 59 ευρώ. www.nokia.com/phones

Alcatel A5 LED
Κινητό που ξεχωρίζει


[-]

Ένα από τα smartphones που επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν είναι το Alcatel A5 LED, ένα smartphone με οθόνη 5,2 ιντσών, το οποίο, όμως, στην πίσω πλευρά του ενσωματώνει LED φωτισμό προκειμένου να προσφέρει μία διαφορετική και εντυπωσιακή νότα όταν υπάρχει κάποια ειδοποίηση για κλήση, μηνύματα ή για ειδοποιήσεις που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία είναι συνδεδεμένος ο χρήστης. Από εκεί και πέρα, η συσκευή διαθέτει σχεδόν ό,τι αναζητά κανείς σε ένα smartphone με την κάμερα να είναι στα 8 megapixel, ενώ υπάρχει και ειδικό λογισμικό για τη βελτίωση στη λήψη selfies, όπως επίσης η συσκευή ενσωματώνει και αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματοτος. www.alcatel-mobile.com/global-en/

Samsung Gear VR
Και με χειριστήριο


[-]

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε το νέο Gear VR με χειριστήριο που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Oculus ? πρόκειται για το πρώτο Gear VR της εταιρείας με χειριστήριο. Το Gear VR με χειριστήριο επεκτείνει το οικοσύστημα εικονικής πραγματικότητας της Samsung και καθιστά πιο εύκολο για τους καταναλωτές να απολαύσουν εμπειρίες Gear VR. Το χειριστήριο διαθέτει εργονομικό, κυρτό σχεδιασμό, προσφέροντας άνετο χειρισμό με το ένα χέρι και καλύτερη διαδραστικότητα, ελαχιστοποιώντας την κίνηση του κεφαλιού για μία άνετη εμπειρία χρήσης. www.samsung.gr

Logitech G Pro
Μηχανικό πληκτρολόγιο



Το Logitech G Pro είναι το νέο μηχανικό πληκτρολόγιο της Logitech που απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με το gaming και ιδίως εκείνους που συμμετέχουν σε επαγγελματικούς διαγωνισμούς. Το πληκτρολόγιο περιλαμβάνει τους αποκλειστικούς μηχανικούς διακόπτες Romer-G της Logitech που παρέχουν ταχύτερη ενεργοποίηση κατά 25 τοις εκατό σε σχέση με τα τυπικά μηχανικά πληκτρολόγια, όλα με σχεδίαση διακοπτών που παρέχει αθόρυβη απόδοση. Περιλαμβάνει ένα σύστημα αποσπώμενου καλωδίου που διευκολύνει τη μεταφορά και έχει προσαρμοζόμενο φωτισμό RGB και ενσωματωμένη μνήμη. www.logitech.com



- Όλες οι νέες «ναυαρχίδες» των μεγάλων κατασκευαστών που παρουσιάστηκαν στη Βαρκελώνη στο πλαίσιο του πρόσφατου Mobile World Congress υποστηρίζουν το Google Assistant,τον ψηφιακό βοηθό της Google

 
website counter
friend finderplentyoffish.com