Τρίτη 11 Απριλίου 2017

ΤΑ ΑΣΤΕΓΑ του Νίκου Πλατύραχου στο ΞΕΦΩΤΟ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΤΑ ΑΣΤΕΓΑ του Νίκου Πλατύραχου, βρίσκουν την Μ. Τετάρτη  12 Απριλίου το δικό τους χώρο να «ξαποστάσουν». Εκεί, στον οικείο και τόσο ατμοσφαιρικό χώρο του ΞΕΦΩΤΟΥ, στα Λαδάδικα, ο καταξιωμένος συνθέτης θα παρουσιάσει τον δίσκο του σε μια μουσική διαδρομή από την πρωταρχική jazz στο ρεμπέτικο. 



Θα είναι μια νύχτα περιπλάνησης..
Στην εποχή της ποίησης, της αναζήτησης και του Ονείρου.
Από τον Scott Joplin στον Βαμβακάρη κι απ’ τον Randy Newman στον Τσιτσάνη. Αλλά και από τις παρυφές της νομιμότητας στα «Άστεγα»

Στο πιάνο, ο ίδιος ο συνθέτης. Μαζί του στο τραγούδι, ο Φώτης Θεοδωρίδης. Και στο τσέλο, ο Γιάννης Τουλής.
    

Ο Νίκος Πλατύραχος και «Τα άστεγα»
Ο τίτλος «Τα Άστεγα», όπως εξηγεί ο Νίκος Πλατύραχος, είναι «μια ατμόσφαιρα που περιγράφεται εν πολλοίς από την ίδια τη λέξη, η οποία όμως δε συνδέεται με μιζέρια ή κακοπέραση, όπως κανείς θα φανταζόταν, αλλά με αισιοδοξία και ανάταση, κάτι που χρειάζεται πολύ στην εποχή μας».
Ο καταξιωμένος συνθέτης  συνδυάζει σ’ αυτό τον δίσκο, με τρόπο υπέροχο και ευρηματικό, το ρυθμό και τις αρμονίες του αμερικάνικου ragtime με τον ήχο του ρεμπέτικου. Από τη μια το ragtime, ένα είδος που αποτέλεσε προπομπό για τη jazz μουσική, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του 18ου αιώνα στις αφροαμερικάνικες φτωχογειτονιές του St. Louis  κι αποτέλεσε την έκφραση του πόνου και των προβλημάτων αλλά και της χαράς των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Κι από την άλλη το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο με τη σειρά του αναπτύχθηκε στα λιμάνια και στις γειτονιές της φτώχειας και της εργατιάς. Ο Νίκος Πλατύραχος βρίσκει την κοινή συνισταμένη τους με ήχο πρωτότυπο, αρμονίες και ενορχήστρωση. Βασικός ερμηνευτής του δίσκου ο Γιώργος Νταλάρας. Συμμετέχουν ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Ασπασία Στρατηγού.


ΞΕΦΩΤΟ. Συνήθεια…ασυνήθιστη!

Ξέφωτο, Λυκούργου 5, Λαδάδικα

 



 


Ώρα Έναρξης 22.00                                                                Κρατήσεις: 6931091534, 2314015911                                                                                       

Τιμή α’ ποτού 10€                                                                  Υπεύθ. Τύπου, Χριστίνα Τσόρμπα

 
website counter
friend finderplentyoffish.com