Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Στα 37,37 ευρώ η τιμή εκκίνησης για τα ΝΟΜΕ

Πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 26 Απριλίου, η δεύτερη για το 2017, προγραμματισμένη δημοπρασία ηλεκτρισμού από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), για ποσότητα 145 MWh/h με τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ/MWh.
Παρότι έχει συζητηθεί με τους δανειστές και ατύπως έχει ήδη συμφωνηθεί η αύξηση της ποσότητας των ΝΟΜΕ που θα δημοπρατούνται από εδώ και πέρα, η διαδικασία της 26ης Απριλίου θα γίνει με τις αρχικά προγραμματισμένες ποσότητες.

 
Ακόμα δεν είναι γνωστό αν η επόμενη δημοπρασία της 12ης Ιουλίου θα αφορά σε αυξημένες ποσότητες ή αν τα έξτρα πακέτα θα διατεθούν όλα -μαζί στην τέταρτη δημοπρασία, της 18ης Οκτωβρίου. Με βάση το τρέχον πρόγραμμα τον Ιούλιο θα διατεθούν 145 Mwh/h και τον Οκτώβριο 245 Mwh/h.
Εκείνο που όμως θα αλλάξει άμεσα είναι η τιμή εκκίνησης, η οποία θα αναπροσαρμοστεί τον Ιούνιο, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής. Η αναπροσαρμογή θα γίνει στο πλαίσιο της επανεξέτασης των παραμέτρων που διαμορφώνουν το μεταβλητό κόστος των ΝΟΜΕ και σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή εκκίνησης θα μειωθεί, αντανακλώντας τις χαμηλές τιμές στα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.
Δικαίωμα συμμετοχής ως αγοραστές έχουν όσοι είχαν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο ως τις 7 Απριλίου.
Αναθεώρηση
Aς σημειωθεί ότι η αναθεώρηση των ΝΟΜΕ είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών με τους δανειστές που ξεκινούν σήμερα και ότι η αύξησή τους θα απαιτήσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αν και είναι νωρίς ακόμα για να αποτιμηθεί η συμβολή των ΝΟΜΕ στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, στελέχη της ΡΑΕ εκτιμούν ότι ήδη έχουν βοηθήσει στη συγκράτηση των τιμολογίων ρεύματος των εναλλακτικών παρόχων, προκαλώντας εξοικονόμηση στον τελικό καταναλωτή ως και 120 ευρώ/ετησίσως. Τον Ιούνιο πάντως η ΡΑΕ θα παρουσιάσει την πρώτη της έκθεση για τη συμβολή των ΝΟΜΕ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com