Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

ΣΤΙΣ 5.700 ΕΥΡΩ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ Θα πληρώσουν φόρο και όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 400 ευρώ

Ψαλίδι» 3.000 ευρώ στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που με βάση το καλό σενάριο θα ενεργοποιηθεί το 2020 προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του Μνημονίου το οποίο «ξεσκονίζουν» από προχθές τα τεχνικά κλιμάκια. Εφόσον κλειδώσει μια τέτοια μείωση, φορολογούμενοι με μηνιαίες αποδοχές της τάξης των 400 - 500 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τα χαμηλά εισοδήματά τους.

 
Οι συζητήσεις με τους πιστωτές για τις εκκρεμότητες της τεχνικής συμφωνίας συνεχίστηκαν σε τεχνικό επίπεδο, στην Αθήνα και η συνάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου με τους επικεφαλής της τρόικας μάλλον θα πρέπει να αναμένεται σήμερα. Εν τω μεταξύ, χθες,αποκαλύφθηκε η πρόθεση της Κομισιόν να προτείνει στο Συμβούλιο της Ε.Ε. την κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος που έχει ανοίξει κατά της Ελλάδας, μετά και τα τελευταία στοιχεία που επικυρώθηκαν από τη Eurostat για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονταν σε έντυπο ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe, ο Π. Μοσκοβισί προτίθεται να κάνει τέτοια πρόταση στις 17 Μαΐου, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ στο ίδιο έγγραφο τονίζεται πως μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα σήμαινε και πιθανή απόφαση για εκταμίευση νέας δόσης από τον ΕSM στα μέσα Ιουνίου. Έπιτρέποντας έτσι στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της τον Ιούλιο και δίνοντας τη δυνατότητα ν' αποφευχθεί το να προσεγγίσουν οι διαπραγματεύσεις τον χρόνο διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών.
Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε πως «σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων των δανείων, τονίζοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Εφικτή χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις «ενδεχομένως» εντός του Μαΐου, καθώς η χώρα έχει υπερβεί τους στόχους για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και υπάρχει η βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αφορολόγητο
Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζονται και σήμερα με ορίζοντα ολοκλήρωσης την ερχόμενη Τρίτη. Έως τότε πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία και να προχωρήσει η νομοθέτηση των μέτρων από την ελληνική Βουλή. Στο κρίσιμο μέτωπο του αφορολόγητου, σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο των μνημονίων που εξετάζεται προβλέπεται η περικοπή του κατά 3.000 ευρώ. Μείωση που αγγίζει πια φορολογούμενους με μηνιαίες αποδοχές των 400 - 500 ευρώ. Η περικοπή κατά 3.000 ευρώ σημαίνει ότι το έμμεσο αφορολόγητο ανάλογα με τον αριθμό των φορολογούμενων προσγειώνεται στις:
• 5.700 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά.
• 5.900 ευρώ από 8.864 ευρώ που είναι σήμερα για φορολογούμενους με ένα παιδί.
• 6.100 ευρώ από 9.090 ευρώ για φορολογούμενους με δυο παιδιά.
• 6.600 ευρώ από 9.545 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά.
Για να περιοριστούν οι μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις, η περικοπή του αφορολογήτου θα συνοδευτεί με μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 20%, μέτρο που περιλαμβάνεται στο πακέτο των αντίμετρων. Η μείωση του συντελεστή θα ενεργοποιηθεί, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ωστόσο και μετά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή εξακολουθούν να προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις, ειδικά στα χαμηλά εισοδήματα. Π.χ. μισθωτός του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ ή 607 ευρώ τον μήνα που σήμερα δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο για τις αποδοχές του με την μείωση του αφορολόγητου θα κληθεί να πληρώσει φόρο 446 ευρώ. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για εισοδήματα.
Διαπραγμάτευση
Χθες και ενώ κατέστη γνωστό πως δεν θα γινόταν συνάντηση σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή του Ευκλ. Τσακαλώτου και των επικεφαλής των θεσμών, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε πως «υπάρχει πολλή δουλειά στα τεχνικά κλιμάκια». Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προβλέπει πως «σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων. «Επί της ουσίας, η αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη έχει στόχο η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, αυτό παραμένει η προϋπόθεση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα βοήθειας όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε ο Γενς Σπαν, ένας από τους Γερμανούς υφυπουργούς Οικονομικών, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα.
Δίνει το στίγμα
Στίγμα για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται σήμερα από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, που ενημερώνει την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η παρουσία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται μετά τις δηλώσεις του, νωρίτερα φέτος, για τις χώρες του Νότου, οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές, με πολλούς από αυτούς μάλιστα να ζητούν την παραίτησή του.
«Σύντομα»
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε πως «σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων των δανείων, τονίζοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com