Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Στο εδώλιο 5 άτομα για κατασχεμένα τσιγάρα που «έκαναν φτερά» από το λιμάνι Θεσσαλονίκης

Σε δίκη παραπέμπονται πέντε άτομα, κατηγορούμενα για την εξαφάνιση μεγάλης ποσότητας κατασχεμένων τσιγάρων αξίας 3,6 εκατ. ευρώ, από αποθήκη της ελεύθερης ζώνης του λιμένα Θεσσαλονίκης, υπόθεση που έγινε γνωστή τον Φεβρουάριο του 2015.

 
Με βούλευμα που δημοσιεύτηκε, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης «στέλνει» στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων – κατά περίπτωση
για διάφορα αδικήματα – δύο εκπροσώπους εταιρείας της ΠΓΔΜ (με έδρα το Κόσοβο), δύο υπαλλήλους του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) κι έναν εκτελωνιστή. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το ελληνικό δημόσιο από την απώλεια του φορτίου, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, η εξαφάνιση των τσιγάρων έλαβε τμηματικά χώρα το διάστημα από το Μάιο έως το Δεκέμβριο του 2012. Επρόκειτο για 2.078 χαρτοκιβώτια με πάνω από 1 εκατ. λαθραία πακέτα τσιγάρα (συνολικής αξίας 3.630.396 ευρώ), τα οποία είχαν κατασχεθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είχαν χαρακτηριστεί με δικαστική βούλα ως προϊόντα παραποίησης -απομίμησης και φυλάσσονταν πολλά χρόνια στην αποθήκη 24 της ελεύθερης ζώνης του λιμένα.
Στη συγκεκριμένη αποθήκη είχαν πρόσβαση οι δύο εκπρόσωποι της παραπάνω εταιρείας – ο πρώτος υπήκοος ΠΓΔΜ κι ο δεύτερος Έλληνας – όπως επίσης ένας Έλληνας εκτελωνιστής, διότι επρόκειτο να αναλάβουν 36.054 χαρτοκιβώτια με τσιγάρα, τα οποία η εταιρεία είχε προηγουμένως αγοράσει πλειοδοτώντας σε νόμιμο πλειστηριασμό.
Όπως περιγράφεται στο βούλευμα, οι τρεις κατηγορούμενοι, αφού ανασυσκεύασαν τα κατασχεμένα χαρτοκιβώτια, τα φόρτωσαν σε κοντέινερ μαζί με τα νόμιμα χαρτοκιβώτια και τα μετέφεραν εκτός ελεύθερης ζώνης, ενώ υφαρπάζοντας τις άδειες των εμπορευμάτων, πέτυχαν την εξαγωγή τους με πλοία, στη Ρουμανία, στην Ολλανδία, τη Λιθουανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το ίδιο βούλευμα καταλογίζει ευθύνες και σε δύο υπαλλήλους του ΟΛΘ και γι’ αυτό παραπέμπει κι αυτούς σε δίκη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com