Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

Μειώσεις στις συντάξεις ακόμη και κάτω από τα 700 ευρώ!

Ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατομμύρια συνταξιούχους, έχει πέσει στο τραπέζι της κυβέρνησης η οποία αναζητά τρόπους για να μαζέψει το 1,8 δις ευρώ. Το σενάριο αυτό προβλέπει μειώσεις στις κύριες συντάξεις ακόμη και για τα χαμηλά ποσά, ακόμη και για κάτω από τα 700 ευρώ.

 
Η μείωση πρόκειται να γίνει από το πρώτο ευρώ των διαφορών που θα προκύψουν μεταξύ της σύνταξης όπως καταβάλλεται και αυτής που θα προκύψει εάν υπολογιστεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
Οι επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας προσπαθούν να διασώσουν τις κύριες συντάξεις από πολύ υψηλά ποσοστά περικοπών –της τάξης του 40%– σχεδιάζουν την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου μειώσεων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί στα επίπεδα του 20% με 25%. Προσπαθούν επίσης να περισώσουν τις επικουρικές, όμως, ο λογαριασμός του 1% του ΑΕΠ που πρέπει να εξοικονομηθεί είναι πολύ βαρύς.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, καθώς μπορεί στο Eurogroup της 7ης Απριλίου να επιτεύχθηκε η πολιτική συμφωνία, όμως οι τεχνικές λεπτομέρειες που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα, θα «κλειδώσουν» στην Αθήνα.
Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση ωστόσο προσπαθεί να καθορίσει ένα «ταβάνι» προστασίας ώστε να μη γίνουν πολύ μεγάλες περικοπές σε συντάξεις, οι οποίες μάλιστα έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις και στο παρελθόν.
Αναφορικά με τα «θετικά μέτρα» που θα θεσμοθετηθούν παράλληλα με τα αρνητικά, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:
Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις έως 700 ευρώ. Μείωση της συμμετοχής κατά 50% σε συντάξεις από 700 έως 1.200 ευρώ και κατά 25% σε συντάξεις από 1.200 ευρώ και πάνω.
Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί σε 60 και 90 ευρώ αντίστοιχα (σήμερα 40 ευρώ).
Επιδότηση ενοικίου με έως 1.000 ευρώ τον χρόνο.
Χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για 1.800 νέες δομές και περισσότερους δικαιούχους.
Δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα για νέα προγράμματα 12μηνης διάρκειας.
Επέκταση των σχολικών γευμάτων σε 450.000 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.
Χρηματοδότηση του ΠΔΕ με περίπου 300 εκατ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com