Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΔΕΗ: Νέες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς για να ανακτηθούν 735 εκατ. για τις ΥΚΩ

Ποσό ύψους 735 εκατ. ευρώ διεκδικεί η ΔΕΗ για να καλύψει το έξτρα κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (YKΩ) της περιόδου 2012-2015, ενώ όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, υπογράφηκε το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, καθώς και την Τράπεζα Αττικής.

 
Πρόκειται για το δάνειο, το οποίο η ΔΕΗ διαπραγματευόταν εδώ και αρκετό καιρό. Είναι διετούς διάρκειας και φέρει εξασφάλιση μέσω σύστασης ενεχύρου επί υφιστάμενων και μελλοντικών επιχειρηματικών απαιτήσεων της ΔΕΗ από συμβάσεις εταιρικών πελατών. Πρόκειται για συμβάσεις με αξία ετήσιας κατανάλωσης βάσει μέσου όρου των δύο προηγούμενων ετών, συνολικού ύψους 125% επί τους εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου.
Η εταιρεία απέφυγε τελικά την υποχρέωση δημιουργίας «escrow account», όπως σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ζητήσει αρχικώς οι τράπεζες για να χορηγήσουν το δάνειο ενός λογαριασμού, ο οποίος θα τελούσε υπό την εποπτεία των τραπεζών. Έτσι η ΔΕΗ διατηρεί το δικαίωμα κίνησης όλων των λογαριασμών της, εφόσον δεν καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση.
Οσον αφορά στις ΥΚΩ, η ΔΕΗ κατ' αρχήν διευκρινίζει ότι το αντάλλαγμα δεν αφορά στην κάλυψη απωλειών της εταιρείας από ανεξόφλητους λογαριασμούς, αλλά δαπάνες που έχει υποστεί για επενδύσεις και για λειτουργικά έξοδα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου το κόστος ηλεκτροπαραγωγής είναι υψηλότερο, ώστε η τιμή του ρεύματος να είναι ίδια με αυτή της ηπειρωτικής χώρας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η ΔΕΗ εκτιμά τη διαφορά που πρέπει να ανακτήσει στα 735,09 εκατ. ευρώ συνολικά για την τετραετία 2012-2015, εκ των οποίων 190,34 εκατ. ευρώ για το 2012, ποσό 260,65 εκατ. ευρώ για το 2013, ποσό 152,96 εκατ. ευρώ για το 2014 και 131,14 εκατ. ευρώ για το 2015. Δηλώνει ότι η ανάκτηση του ποσού από τους καταναλωτές θα γίνει σταδικά, ώστε η επιβάρυνση, που θα είναι πρόσκαιρη, να είναι πολύ μικρή.
Αναφέρεται σε κάποιες διαφορές ποσών όσον αφορά το αντάλλαγμα ΥΚΩ το 2012 και το 2013, όπως το προσδιορίζει η ΡΑΕ και όπως το προσδιορίζει η εταιρεία, τις οποίες διεκδικεί δικαστικά και δηλώνει ότι αναμένει τα αποτελέσματα από την τρέχουσα επανεξέταση των ΥΚΩ, που πραγματοποιεί η ΡΑΕ, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com