Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΕΒΕΘ Απαισιόδοξοι καταναλωτές και επιχειρηματίες για το το μέλλον της οικονομίας

Επιδείνωση σχεδόν όλων των δεικτών στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, δείχνει η νέα έρευνα «Βαρόμετρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), από την οποία προκύπτει ότι η απαισιοδοξία καταναλωτών και επιχειρηματιών για το τι μέλλει γενέσθαι έχει ...ριζώσει. Φως στο... τούνελ φαίνεται να «βλέπουν» μόνο οι εξαγωγικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το προηγούμενο εξάμηνο για τη βιομηχανία, το εμπόριο, τις υπηρεσίες και τον κατασκευαστικό κλάδο.

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που διενεργήθηκε στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου 2017, οι καταναλωτές στον νομό Θεσσαλονίκης εμφανίζονται αρκετά απαισιόδοξοι, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -55 μονάδες, σε καλύτερο, ωστόσο, επίπεδο σε σχέση με τον αντίστοιχο εθνικό δείκτη ο οποίος διαμορφώνεται στις -74 μονάδες, ενώ ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στις -4 μονάδες. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2016, τον «Μάρτιο φέτος, παρατηρείται χειρότερο κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στον νομό Θεσσαλονίκης (-55 από -52), ενώ και ο εθνικός δείκτης παρουσιάζει επιδείνωση (-74 από -66).
Οι καταναλωτές του νομού Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΕΒΕΘ, δηλώνουν:
* διατήρηση της κακής οικονομική τους κατάστασης με διατήρηση της απαισιοδοξίας (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2016) για την περαιτέρω εξέλιξή της.
* σταθερή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας κατά το τελευταίο έτος και παράλληλα εντεινόμενη απαισιοδοξία για το μέλλον.
* άνοδο των τιμών κατά το τελευταίο 12μηνο, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο 12μηνο.
* απαισιοδοξία για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα
* απροθυμία (και προφανώς και αδυναμία) για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, αλλά και για το μέλλον.
* πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016 παρατηρείται σαφής μείωση του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν (λίγο ή πολύ) στο 7% (από το 11%), ενώ 42% δηλώνουν ότι «τραβούν» από τις αποταμιεύσεις ή χρεώνονται όλο και περισσότερο (αμετάβλητο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) και ποσοστό 50% δηλώνουν ότι τα φέρνουν ίσα – ίσα με τα εισοδήματά τους (47% τον Σεπτέμβριο).
* παράταση της καθίζησης των πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου στον νομό Θεσσαλονίκης στο επόμενο 12μηνο
* ολοκληρωτική «καθήλωση» της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας γενικότερα.
Σε αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία» στον νομό Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με το ΕΒΕΘ «αποβιομηχάνιση και μεταφορά πολλών επιχειρήσεων του κλάδου σε γειτονικές χώρες, έχουν καταστήσει δυσχερές ακόμη και το έργο της συμπλήρωσης του δείγματος της έρευνας με τον απαιτούμενο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου». Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του δείκτη βρίσκεται στις -9 μονάδες έναντι -11 τον Σεπτέμβριο, -7 σε εθνικό και +2 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επιδείνωση, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016, παρουσιάζει σύμφωνα με την έρευνα το κλίμα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στον νομό Θεσσαλονίκης, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -31 μονάδες, έναντι +7 μονάδων σε εθνικό και +12 μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο υπάρχει σαφώς χειρότερο κλίμα σε τοπικό επίπεδο (-31 έναντι -21), ενώ σε εθνικό επίπεδο εμφανίζεται σαφής βελτίωση (με τον σχετικό δείκτη να περνάει σε θετικό επίπεδο, +7 έναντι -7).
Σταθερά σε αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» στον νομό Θεσσαλονίκης, αν και βάσει της έρευνας παρουσιάζει ελαφρά βελτίωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2016. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του Δείκτη βρίσκεται στις -18 μονάδες (από -20 μονάδες τον Σεπτέμβριο) έναντι +3 μονάδων (από +15 μονάδες τον Σεπτέμβριο) σε εθνικό και +4 μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αρνητικός και σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2016, είναι ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές. Σε αρνητικό επίπεδο παραμένει και ο εθνικός δείκτης, ο οποίος ωστόσο εμφανίζει βελτίωση συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2016. Το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του δείκτη βρίσκεται στις -48 μονάδες στον νομό Θεσσαλονίκης, έναντι -50 σε εθνικό και -7 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του νομού Θεσσαλονίκης («Βαρόμετρο ΕΒΕΘ»), διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο, κατά το δεύτερο 15νθήμερο των μηνών Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών). Η έρευνα καλύπτει και τους τέσσερις τομείς της οικονομίας (βιομηχανία–μεταποίηση, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές).
Η έρευνα διεξάγεται -σε συνεργασία με την Palmos Analysis- με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους υπεύθύνους των επιχειρήσεων, με τη χρήση ερωτηματολογίων από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και την ΕΕ (DGECFIN), προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα με τις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγονται σε εθνικό (ΙΟΒΕ) και ευρωπαϊκό επίπεδο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com