Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επικράτηση του Εμ. Μακρόν

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μεγάλης χώρας η οποία μπορεί να διαμορφώσει τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρώτο πράγμα που αναρωτιέται κανείς στην Ελλάδα είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τη χώρα μας.

 
Με την οικονομία να βρίσκεται σε διαρκή μνημόνια και με τις αποφάσεις να περνούν πολλές φορές και από τα Ηλύσια Πεδία, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε προς τα πού θα οδηγηθεί η Γαλλία με την επικράτηση Μακρόν.
Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση χάνει ένα πολύτιμο στήριγμα στα ευρωπαϊκά φόρα καθώς ο Ολάντ και η κυβέρνηση της Γαλλίας είχαν στηρίξει ουκ ολίγες φορές τις ελληνικές θέσεις. Ειδικά ο Π. Μοσκοβισί αναδείχθηκε σε ιδιαίτερα πολύτιμο φίλο της Ελλάδας, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Η αλήθεια είναι ότι οι θέσεις του Μ. Μακρόν για την Ελλάδα είναι φιλικές και καθώς θεωρείται ευρωπαϊστής δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να προκληθεί αναταραχή με επίκεντρο το ελληνικό πρόβλημα. Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, αν αυτός είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος, θα μπορέσει να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις. Σίγουρα πολύ καλύτερα απ’ ότι αν επικρατήσει η Λεπέν η οποία έχει καταφερθεί πολλές φορές κατά της Ευρώπης αλλά και κατά της Ελλάδας.
Όμως, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ανάλογα ισχυρή στήριξη όπως αυτή του Ολάντ για το ελληνικό χρέος. Και θα πρέπει να περιμένουμε πώς θα διαμορφωθεί το δίπολο Βερολίνου – Παρισιού και πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν Μέρκελ (εφόσον εκλεγεί ξανά) και Μακρόν. Ο τελευταίος έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θεωρούνται από αρκετούς αναλυτές νεοφιλελεύθερες.
Αν κι έχει μιλήσει για τη θέσπιση μίνιμουμ στάνταρντ σε κοινωνικές κατακτήσεις όπως το επίδομα ανεργίας, τον κατώτατο μισθό, τις εργασιακές σχέσεις, υπάρχουν και πολλές αμφιλεγόμενες απόψεις του που μας αφορούν.
Εχει μιλήσει για περικοπές στις κρατικές δαπάνες κατά 60 δις, τα 15 δις εκ των οποίων στην υγεία. Εχει αναφέρει ότι θα πρέπει να απολυθούν 120 χιλ. δημόσιοι υπάλληλοι και να προσληφθούν χιλιάδες αστυνομικοί για λόγους ασφαλείας. Εχει πει ότι πρέπει να κατασκευαστούν χώροι κράτησης για μετανάστες, πρόστιμα στους χρήστες ναρκωτικών κ.λπ. Εχει ζητήσει μείωση στους φόρους των επιχειρήσεων.
Είναι απόψεις που μπορούν να επηρεάσουν τις ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις για το σύνολο των χωρών – μελών της ΕΕ, βεβαίως και της Ελλάδας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com