Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Ερχονται οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι

Τον δρόμο για την έλευση και στην Ελλάδα συνδέσεων υπερ-υψηλών ταχυτήτων που αξιοποιούν γραμμές οπτικών ινών που φθάνουν μέχρι το σπίτι του συνδρομητή έχουν αρχίσει να ανοίγουν οι εγχώριοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι με τον όμιλο ΟΤΕ να ανακοινώνει  και επισήμως ότι προσφέρει τέτοιου είδους συνδέσεις σε μία ολόκληρη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας.



Οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home - FTTH) αποτελούν μία από τις βασικές τάσεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα για εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες λήψης αλλά και αποστολής δεδομένων. Στην Ευρώπη, η συνηθέστερη προσφορά αφορά συνδέσεις στα 100 Mbps αν και υπάρχουν αρκετοί πάροχοι που προσφέρουν συνδέσεις στα 200 Mbps. Στην περίπτωση πάντως του πιλοτικού προγράμματος του ΟΤΕ, οι ταχύτητες αποστολής και λήψης δεδομένων φθάνουν στο 1 Gbps. Στην ανακοίνωση του ο όμιλος ΟΤΕ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου, τα καλώδια χαλκού αντικαταστάθηκαν πλήρως από οπτικές ίνες έως και τα σπίτια των καταναλωτών, σε επιλεγμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, την οποία πάντως δεν κατανομάζει. Σημειωτέον πως το συγκεκριμένο πιλοτικό αφορά 50 νοικοκυριά και σύμφωνα με τον όμιλο ΟΤΕ, στόχου έργοτυ είναι να δοκιμαστεί η αρχιτεκτονική FTTH σε πραγματικές συνθήκες προκειμένου να καθοριστούν οι κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές αλλά και να εντοπιστούν πιθανά παράπονα από την πλευρά των καταναλωτών.
Πιλοτικά έργα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ δεν είναι ο μόνος εγχώριος τηλεπικοινωνιακός πάροχος που ασχολείται με τον τομέα των συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Τόσο η Vodafone Ελλάδος όσο και η Wind Ελλάς έχουν γνωστοποιήσει ότι δοκιμάζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία και υλοποιούν ήδη πιλοτικά έργα σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, τις οποίες, πάντως, επίσης δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως. Σημειωτέον ακόμη πως η Forthnet είχε ανακοινώσει πριν από μερικά χρόνια την υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου FTTH στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Επίσης, όλοι οι πάροχοι προσφέρουν συνδέσεις οπτικών ινών σε επιχειρήσεις σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας με τα ξενοδοχεία να είναι από τους κλάδους που έχουν επιδείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν για να προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στους πελάτες τους. Άξια αναφοράς είναι επίσης η περίπτωση της εταιρείας Inalan, η οποία έχει ξεκινήσει να προσφέρει συνδέσεις οπτικών ινών στα 100 Mbps σε περιοχές της Αθήνας και κυρίως στα βορειοδυτικά προάστια.
Παρά πάντως το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει, αναλυτές της αγοράς σημειώνουν ότι συνδέσεις του 1 Gbps θα δούμε -τουλάχιστον στην επόμενη πενταετία- να είναι διαθέσιμες σε ένα μικρό -σχετικά- ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς το κόστος υλοποίησης δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com