Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Τον... Αύγουστο οι πρώτες αιτήσεις από υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Καλό... καλοκαίρι για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών για περίπου 400 χιλιάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.

 
Το νομοσχέδιο, όπως ειπώθηκε, θα ενταχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί στο τέλος Απριλίου. Θα χρειαστούν τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου για να τεθεί σε εφαρμογή, ένα χρονικό διάστημα που κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να υλοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα με την οποία θα γίνεται όλη η διαδικασία. Αν και ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι οι πρώτες αιτήσεις θα μπορούσαν να κατατεθούν στις αρχές Ιουλίου, προκύπτει ότι από τις αρχές Αυγούστου θα μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος τον οποίον περιμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Με δεδομένη και την θερινή ραστώνη στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι επί της ουσίας η «τελευταία ευκαιρία» για τις επιχειρήσεις θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο.
Στη συνέντευξη δόθηκαν τα βασικά βήματα λειτουργίας του μηχανισμού, ωστόσο, στάθηκε αδύνατο να απαντηθούν καίρια ερωτήματα. Οπως π.χ. γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η τροπολογία για τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών που προβαίνουν σε ρυθμίσεις. Η ρύθμιση αυτή δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο του εξωδικαστικού αλλά θα περάσει σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Δεν στάθηκε δυνατό να ειπωθεί με σιγουριά πόσες είναι οι επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν, καθώς και ο αριθμός των 400 χιλ. είναι στον «αέρα». Παράλληλα, δεν μπόρεσαν να απαντήσουν οι υπουργοί στο πόσες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ευνοηθούν από τη ρύθμιση που προωθείται. Στην ερώτηση για το αν θα έχουν κάποιου είδους ευνοϊκή μεταχείριση οι επιχειρήσεις που πληρώνουν κανονικά και βλέπουν ανταγωνιστές τους να «ρυθμίζουν» τα χρέη τους ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε: «Αυτός ο νόμος δεν θεραπεύει ανισότητες, δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Ο υπουργός είπε ότι στόχος είναι να διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ενδεχομένως να υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία λόγω υποχρεωτικής ουσιαστικά, προσφυγής στα δικαστήρια που θα κρίνουν το σχέδιο βιωσιμότητας. Αν κάποιοι από τους πιστωτές δεν συμφωνούν στο σχέδιο ρύθμισης αλλά σιωπηρά το αποδέχονται, δεν θα είναι απαραίτητη η προσφυγή. Αν έστω κι ένας, όμως, επιμείνει τότε είναι υποχρεωτική η δικαστική απόφαση. Εκφράζονται φόβοι, λοιπόν, ότι μπορεί να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στις δικαστικές αίθουσες καθώς οι δικαστές μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε μήνες για να εκδώσουν την τελική απόφαση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com