Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Δεύτερη ευκαιρία για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις, θα έχουν τον Σεπτέμβριο όσοι τελειόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου που αρχίζουν στις 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 7 Ιουνίου για τα ΓΕΛ.



Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, μαζί με τις εξετάσεις των αποφοίτων εξωτερικού, ενώ οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα και όχι μόνο σε όσα απουσίασαν, με όριο εισαγωγής το οποίο ορίζεται στις μονάδες του τελευταίου εισακτέου από τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου. Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Παιδείας θέτει ουσιαστικά «φραγμούς» σε όσους επιχειρήσουν να ασκήσουν καταχρηστικά το δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις και διασφαλίζεται η ισονομία μεταξύ των υποψηφίων.
«Η διαπίστωση ως προς τα νοσήματα που έχουν τα παιδιά αυτά θα γίνει κάτω από εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις διότι υπάρχει, όπως ξέρετε και μία 'εκμετάλλευση' από άλλους» ξεκαθάρισε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της τροπολογίας προβλέπουν τα εξής:
• Στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που δεν έλαβαν μέρος στην εξέταση ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων στις εξετάσεις του Ιουνίου είτε εξαιτίας σοβαρού λόγου υγείας είτε λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς (Α βαθμού εξ αίματος ή Β βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή) μέσα στον μήνα που προηγείται των εξετάσεων και μέχρι τη λήξη αυτών.
• Οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις θα διεκδικήσουν θέσεις καθ' υπέρβαση του γενικού αριθμού των εισακτέων, ο αριθμός των οποίων θα είναι ίσος με το 0,5% του αρχικού ανά τμήμα.
• Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν υποχρεωτικά στο σύνολο των μαθημάτων στα οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή στην αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου. Προϋπόθεση για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα ή σχολή είναι να συγκεντρώσουν βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτή του τελευταίου επιτυχόντα των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου.
• Οι υποψήφιοι των επαναληπτικών εξετάσεων θα καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο εντός της ίδιας προθεσμία με τους υποψηφίους της τακτικής εξεταστικής περιόδου. Η προθεσμία αρχίζει από τα μέσα Ιουνίου και εκπνέει λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών.
Επίσης με άλλη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, ορίζεται το ειδικό ποσοστό θέσεων κατόχων πτυχίου ΕΠΑΛ στα ΤΕΙ, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 20% του συνόλου των υποψηφίων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com